به گزارش نما به نقل از مهر، دکتر محمد ابراهیمی در میزگرد تخصصی اعزام فضانورد ایرانی با بیان اینکه تحقیقات در حوزه فضا از ضرورتهای کشور است، افزود: در این زمینه لازم است با آرامش و گام به گام حرکت کنیم چرا که کشورهای پیشرو چون چین با تدوین برنامه ۴۰ ساله به موفقیتهای امروز دست یافته است. رئیس پژوهشکده سامانههای فضانوردی با بیان اینکه اعزام موجود زنده به فضا از برنامههای سازمان فضایی است، اظهار داشت: با توجه به کلان بودن این پروژه در حال حاضر بحث پرتاب زیر مداری را در دستور کار داریم که هزینه اجرای آن ۸۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه در این راستا دولت برنامه ریزی کرده است، خاطرنشان کرد: دولت همچنین بودجهای بالغ بر ۱۴۵ میلیارد تومان برای اجرای این پروژه در بودجه سال ۹۲ اختصاص داده است ولی به دلیل شرایط سخت کشور این بودجه محقق نشده است. وی همچنین با اشاره به مذاکرات انجام شده با دولتهای دهم و یازدهم در زمینه اجرای این پروژه یادآور شد: در دولت گذشته بر عدم اختصاص این بودجه تاکید شده بود و در دولت جدید نیز با مذاکراتی که انجام شده اعلام شد که هر قولی که در دولت قبل برای اعزام انسان به فضا داده شده است عملیاتی خواهد شد.
رئیس سامانههای فضانوردی سازمان فضایی با اشاره به نظرات دکتر امی مشاور پژوهشی سازمان فضایی، یادآور شد: نظرات ما با نظرات دکتر امی جمع پذیر است و نیاز به برنامه ریزی مناسبی داریم که در این زمینه پروژه اعزام فضانورد به تدریج اجرایی شود. ابراهیمی به بیان برنامههای کشور در این زمینه پرداخت و اضافه کرد: در سند جامع توسعه هوافضا مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۹۱ به انجام ماموریتهای فضایی سرنشین دار و قرار دادن انسان در مدار اشاره شده است و فعالیتهای فضایی کشور را میتوان به این شرح تعریف کرد:
وی به نقش فضانوردان در ترویج علم در سایر کشورها اشاره کرد و یادآور شذ: به گفته یکی از فضانوردان، ناسا فضانوردان بازنشسته را برای ترویج علم به دانش آموزان به مدارس این کشور اعزام میکند تا دانشجویان را به مطالعه ریاضی و فیزیک ترغیب کنند؛ چراکه دانش آموزان آمریکا علاقهای به مطالعه این دو درس ندارند.
وی به مزایای فناوریهای فضایی اشاره کرد و گفت: از این فناوری علاوه بر حفاظت از حیات و کاربرد آن در حوزه پزشکی می توان در بخش ساخت و پرتاپ ماهواره های مخابراتی از آن استفاده کرد. دکتر حسن کریمی نیز در نشست تخصصی اعزام فضانورد ایرانی با بیان اینکه سازمان فضایی متولی فعالیتهای مربوط به فضا تعیین شده است، افزود: در نقشه جامع علمی کشور کسب دانش طراحی و ساخت نیروگاههای هستهای، دستیابی به دانش انرژی گداخت و دستیابی به فناوری اعزام انسان به فضا، پرتاب ماهواره به مدار زمین آهنگ تاکید شده است.
رئیس پزوهشکده فضایی سازمان فضایی با بیان اینکه در اسناد بالادستی نظام این فناوری جزء اولویتهای "الف" تعریف شده است، اظهار داشت: در این اسناد همچنین تاکید شده است که تا افق ۱۴۰۴ ایران باید در این زمینه رتبه اول در منطقه را به دست آورد. وی به اولویتهای تعیین شده در اسناد بالا دستی اشاره کرد و ادامه داد: مخابرات، ماهوارههای سنجش از راه دور، علوم و اکتشافات فضایی، ناوبری فضایی، موقعیت یابی و زیست فضایی از زمینههای اولویتدار در این اسناد است.
کریمی همچنین با اشاره به ضرورت توسعه زیر ساختهای مربوط به فعالیتهای زیست فضایی خاطرنشان کرد: در زمینه زیست فضایی نیاز به توسعه سامانههای کپسول زیستی، فضاپیماها و ایستگاهها و آزمایشگاه فضایی هستیم تا نتایج این تحقیقات در حوزه پزشکی و دارویی نیز مورد استفاده قرار گیرد. عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر همچنین با اشاره به رویکردهای کشور در زمینه فعالیتهای فضایی یادآور شد: تمرکز اصلی کشور بر بومی سازی فناوریهای فضایی در راستای ارائه خدمات فضایی پایدار و همچنین رسیدن به اهداف کلان کشور در افق ۱۴۰۴ در حوزه فناوری فضایی است.
این در حالی است که مشاور پژوهشی سازمان فضایی ایران در این میزگرد با تاکید بر اینکه فعلا برای اعزام انسان به فضا توان تکنیکی و بودجه ای لازم را نداریم، گفت: لازم است نیازهای کشور را در حوزه ماهواره برای امواج صدا و سیما و موبایل تامین کنیم. وی گفت: بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه دانشگاه تربیت مدرس برای اعزام فضانورد تا سال ۱۴۰۴ نیاز به ۲.۷ میلیارد دلار و بر اساس مطالعات دانشگاه خواجه نصیر ۳.۲ میلیارد دلار بودجه نیاز داریم که با توجه به وضعیت کشور در حوزه بودجه نمی توانیم در این زمینه قدمی برداریم.
برنامه دولت برای اعزام انسان به فضا
رئیس سامانههای فضانوردی سازمان فضایی ایران در حالی از امكان پذیر بودن اجرای پروژه اعزام فضانورد ایرانی به فضا خبر میداد كه به گفته وی دولت بودجهای بالغ بر ۱۴۵ میلیارد تومان برای اجرای این پروژه در بودجه سال ۹۲ اختصاص داده ولی به دلیل شرایط سخت كشور این بودجه محقق نشده است.
۱۳۹۲/۹/۶