به گزارش نما به نقل ازایسنا، علی نقی قاسمیاننژاد با بیان اینکه خیانت زناشویی یا عهدشکنی همسر را میتوان یکی از پیچیدهترین و آسیبزاترین مشکلات عاطفی بین زوجین دانست، اظهار کرد: عوامل بسیاری در بروز این رفتار دخیل هستند و نگاه تک عاملی به آن، ساده انگاری است.
وی افزود: این مشکل، پیچیدهتر از آن است که بتوان با بررسی سطحی و بدون در نظر گرفتن همه جوانب امور آن را تبیین یا در نهایت حل کرد و بعد از فاش شدن خیانت، زوجین ممکن است دست به اقدامات و فعالیتهای نادرست و اشتباهی بزنند.
این روانشناس با اشاره به اینکه بدون شک طرفین خیانت زناشویی از این رابطه لذت برده یا میبرند و برخی نیازهای خویش را از این طریق ارضا میکنند، تصریح کرد: به همین دلیل، صرف اینکه یکی از طرفین تصمیم جدی برای قطع رابطه بگیرد، دلیل بر این نیست که طرف دیگر نیز به این تصمیم احترام بگذارد.
قاسمیاننژاد با بیان اینکه سیکل قطع - وصل ارتباط در خیانت بسیار رایج است، ادامه داد: طرفین ممکن است بارها تصمیم به قطع رابطه بگیرند و حتی چند صباحی نیز این قطع رابطه ادامه داشته باشد، اما هر بار مجددا به برقراری ارتباط روی آورند.
مخفی نگهداشتن حقیقت، اعتمادسازی را به تاخیر میاندازد
وی بهترین راه قطع رابطه را بیتوجهی کردن به تلاشهای نفر سوم برای برقراری مجدد رابطه عنوان کرد و گفت: در صورتی زخمهای ناشی از خیانت التیام میبخشد که در قطع رابطه ثبات قدم وجود داشته و مطلقا هر نوع تماسی با فرد سوم قطع شود با این حال همسر عهدشکن نباید موضوع را ساده بگیرد و باید منتظر هوس مجدد برای برقراری ارتباط و تلاش برای تماس از طرف مقابل باشد.
این روانشناس ادامه داد: فاش شدن خیانت، عهدشکنی یا یک رابطه جنسی فرا زناشویی فرایند دشوار و هراس انگیزی است با این حال یکی از بزرگترین اشتباهات، تلاش برای مخفی نگهداشتن حقیقت است، زیرا نگفتن تمام حقایق به بهانه آسیب نرساندن بیشتر به همسر آسیب دیده، خود میتواند آسیبزاتر و خطرناکتر باشد.
قاسمیان نژاد با بیان اینکه یکی از مضرات مخفی نگه داشتن حقیقت، تاخیر در فرایند اعتمادسازی است، اضافه کرد: ممکن است همسر آسیب دیده به این باور برسد که تمام حقیقت به او گفته شده و دیگر چیزی باقی نمانده که با شنیدن آن شوکه شود در این صورت اگر به مرور زمان و هر بار چیز تازهای از روابط خارج از چهارچوب همسر خویش بشنود، مطمئنا فرایند بازسازی اعتماد برای او بسیار مشکل میشود.
وی خاطر نشان کرد: این فکر خوبی نیست که برای کنترل اوضاع و رعایت حال همسر، حقیقت و اطلاعات مربوط به رابطه فرا زناشویی به تدریج و بر حسب گذشت زمان در اختیار او قرار داده شود و گفتن تمام حقیقت به همسر، فرصت بسیار خوبی برای نشان دادن صداقت و راستی واقعی همسر عهدشکن است.
این روانشناس اولین چیزی را که فرد عهدشکن باید در صحبت با همسر خویش رعایت کند اجتناب از حالت تدافعی دانست و اظهار کرد: دست کم گرفتن عهدشکنی، سرزنش کردن همسر آسیب دیده و یا حتی سرزنش کردن نفر سوم رابطه، راه حل مناسبی نیست و یکی از مهمترین مواردی که هنگام صحبت با همسر آسیب دیده باید رعایت شود اجتناب از گرفتن حالت دفاعی و قیافه حق به جانب است.
همسر عهدشکن باید مسوولیت بیوفایی خویش را بپذیرد
قاسمیان نژاد تصریح کرد: بهبود وضعیت روحی-روانی همسر آسیب دیده پس از عهدشکنی، با ادامه زندگی نرمال و طبیعی، گویی که هیچ اتفاقی نیفتاده و انگار نه انگار خیانت و عهد شکنی سیستم خانواده را به هم ریخته است، میسر نخواهد شد و قطعا نیاز به تغییراتی است که به واسطه آنها زوج آسیب دیده اطمینان یابد همسر وی مسوولیت کار خود را بر عهده گرفته و سعی دارد از رخ دادن احتمالی و مجدد آن دوری کند.
وی ادامه داد: همسر عهدشکن باید با اجتناب از موقعیتها و فرصتهای خیانت، مسوولیت بیوفایی خویش را بپذیرد و سعی کند از هر راه ممکن برای بازگرداندن زندگی به امنیت و آرامش سابق استفاده کند.
این روانشناس یکی از راهها برای کنار آمدن با یک رویداد آسیب زا برای خانمها را صحبت کردن درباره احساسات و هیجاناتی که در حال تجربه کردن آن هستند، عنوان کرد و گفت: در حقیقت همسران آسیب دیده ممکن است نیاز داشته باشند موضوعی را چند بار بیان کنند و یا سووالات یکسانی را بارها بپرسند و در مقابل آقایان ممکن است فکر کنند همسرانشان با این کار قصد دارند آنها را سرزنش کنند و احساس بدی را در آنها برانگیزانند بنابراین به فرد عهدشکن در جلسات مشاوره توصیه میشود که به سووالات همسر خود با آرامش پاسخ دهد حتی اگر این سووالات بارها و بارها پرسیده شوند.
قاسمیان نژاد با بیان اینکه یکی دیگر از اشتباهات رایج بعد از فاش شدن خیانت، سرزنش، عیب جویی و بیان نقاط ضعف همسر آسیب دیده توسط همسر عهدشکن میباشد، خاطرنشان کرد: شکی نیست که در همه ازدواجها نقص و عیب وجود دارد، اما در حال حاضر زمان مطرح کردن آنها نیست در ابتدا باید سعی شود اعتماد و وفاداری از دست رفته باز گردانده شود و رابطه به سطح معقولی از ثبات برسد. بعد از موفقیت در این مرحله میتوان در جوی آرام به نقایص و کمبودهای رابطه اشاره و برای رفع آنها همفکری کرد.
وی با اشاره به اینکه درد و رنج ناشی از برملا شدن خیانت برای هر دو زوج، ناراحت کننده و آزار دهنده است، ادامه داد: پس از افشای خیانت یکی از زوجین هر دو در حال تلاش و کوشش هستند که چگونه با این درد و رنج کنار بیایند و دوباره زندگی عادی خویش را از سر گیرند.
هر خیانتی چالشها و مشکلات عاطفی خاص خود را دارد
این روانشناس اضافه کرد: گاهی این تلاشها خسته کننده و بیثمر است و این زمانی است که همسر آسیب دیده هر از مدتی خیانت همسر و تصاویر آن را در ذهن مرور کند و دچار احساسات منفی شود و در این مواقع تمایل دارد بیشتر و بهتر از کل ماجرا و تمام جوانب آن مطلع شود و بیشتر درباره آن صحبت کند.
قاسمیان نژاد افزود: همسر عهدشکن این تمایل همسر را تلاش برای تنبیه و مجازات خود میداند و این موضوع باعث میشود میزان تلاش برای کمک به همسر خود در جهت بهبودی را کم کند و وسوسه شود با گفتن جملاتی مانند «خودت مسئله را حل کن» و یا «خودت میدانی، هر کاری دوست داری بکن» از ادامه صحبت خودداری کند.
وی گفت: اگر همسر آسیب دیده احساسات خود را سرکوب کند و حرفهای خود را درباره دغدغههایش نزند و نتواند به پردازش حداقلی این رویداد بپردازد، در آیندهای نه چندان دور این احساسات فروخورده شده و سرکوب شده دوباره سر باز میکنند.
این روانشناس با اشاره به اینکه یکی دیگر از اشتباهات زوجین، باور به این است که برای حل این مشکل، فرمول ساده یا مراحل مشخصی وجود دارد، تصریح کرد: هر نوع خیانت و عهدشکنی، چالشها و مشکلات عاطفی خاص خود را دارد و راه حلهای هر نوع خیانت نیز متفاوت و خاص است و همچنین هیچ مرحله از پیش تعیین شده و مشخصی برای بهبودی وجود ندارد و فرایند بهبودی بسته به موقعیت و همین طور تفاوتهای فردی زوجین منحصر به فرد است.
نكاتی برای زوجین پس از افشای خیانت زناشویی
یك روانشناس گفت: بهبود وضعیت روحی - روانی همسر آسیب دیده پس از عهدشكنی، با ادامه زندگی نرمال و طبیعی، گویی كه هیچ اتفاقی نیفتاده و انگار نه انگار خیانت و عهد شكنی سیستم خانواده را به هم ریخته است، میسر نخواهد شد.
۱۳۹۲/۹/۲۵