به گزارش نما به نقل از فارس، مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: ترکیه دو شکایت درباره گاز صادراتی ایران مطرح کرده است که در مجموع قریب به 60 درصد کاهش قیمت در گاز صادراتی ایران را شامل میشود.
حمیدرضا عراقی گفت: در قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه این اجازه داده شده که هر یک از طرفین 5 بار درباره قیمت و دیگر موارد قرارداد شکایت و درخواست بازنگری داشته باشند و شکایت اخیر گازی ترکیه دومین شکایت در قالب این قرارداد است.
وی افزود: در بار نخست شکایت ترکیه در سالهای گذشته 15 درصد از قیمت گاز ایران کاسته شده بود و مرجع داوری گفته بود مباحث مربوط به price reduction یا کاهش قیمت از اختیارات ما نیست و ترکها دوباره بر همین اساس شکایت کردند که در حال رسیدگی است.
مدیرعامل شرکت ملی گازی اضافه کرد: در برابر ادعای ترکیه یک بار سال گذشته دفاع شد و ادامه دفاع برای امسال باقی ماند که در سال جاری نیز وکلا و کارشناسان ما دوباره دفاعیات خودشان را ارائه کردند و از دفاعیات و مباحث رد و بدل شده راضی بودهاند.
وی با تاکید بر اینکه اگر شکایت ترکیه به جایی برسد هم قطعا نخواهند توانست آنچه را که مدنظر دارند محقق کنند، تصریح کرد: ترکیه دو شکایت مبتنی بر price reduction و price revision مطرح کرده است که در مجموع قریب به 60 درصد کاهش قیمت در گاز صادراتی ایران را شامل میشود.
عراقی با بیان اینکه این ادعای ترکیه مشابه ادعای صدام است که میگفت تا ظهر تهران را فتح میکنم، اضافه کرد: البته ترکها تصور نمیکردند در ایران دفاع به این انسجام انجام شود چنانکه در 7 یا 8 ماه گذشته 40 تا 70 جلسه کارشناسی گذاشتهایم و از دفتر ریاست جمهوری، حقوقی شرکت ملی گاز و کارشناسان بینالمللی دعوت شدند و در سرمای زمستان از کل ایستگاهها بازدید کردند و گزارش و فیلم ارائه کردند.
وی تاکید کرد: کار وزین و سنگینی انجام شد، تصور میکنم تا مهر و آبان رای دادگاه مشخص میشود و رای دادگاه را هم واقعا نمیتوان حدس زد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز توضیح داد: price reduction به مباحث قیمتی در منطقه و جهان میپردازد و price revision به آماده بودن زیر ساختها و بستر صادرات گاز و عمل به تعهدات باز میگردد که اجزای ادعای کاهش 60 درصدی قیمت گاز را از سوی ترکیه تشکیل داده است.
وی افزود: در هر کدام از این دو بخش ترکیه خواستار 25 تا 30 درصد کاهش قیمت شده است و ما در هر دو مورد دفاعیات خودمان را ارائه کردهایم.
چند ماهی است که شکایت گازی ترکیه از ایران تقدیم داوری بینالمللی در لاهه شده است.
براین اساس ترکها از یک سو مدعی کم فروشی ایران در گاز ارسالی به ترکیه هستند و از سوی دیگر میگویند قیمت گاز ایران گران است و خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی هستند.
به عبارت دقیقتر ترکیه مدعی است در 2 ماهه منتهی به اسفند 92 صادرات گاز ایران به این کشور به میزان مورد توافق نبوده است و 25 درصد از حجم آن کاسته شده است. بر اساس این ادعا، ترکها مدعی هستند ایران کمفروشی کرده است.
از سوی دیگر ترکها مدعی شدهاند گاز صادراتی ایران به ترکیه گران است و باید قیمت آن کاهش یابد. بر این اساس آنها خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه شدهاند.
دلیل این درخواست ترکها، استناد آنها به قیمت ناچیز گاز در قرارداد مشهور صادرات گاز ایران به یکی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس است که سالها پیش منعقد شده اما هنوز اجرایی نشده است.
تانیر ییلدیز وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه گفته است که 99 درصد یقین دارد که رای دادگاه به نفع ترکیه خواهد بود و آنکارا دو میلیارد دلار از ایران پس خواهد گرفت.
وزیر انرژی ترکیه پیش از این تاکید کرده بود که ایرانیها در خواست ترکیه را خواهند پذیرفت. در مقابل بیژن زنگنه وزیر نفت ایران در حاشیه دیدار با وزیر توسعه کشور ترکیه با اشاره به شکایت گازی ترکیه علیه ایران گفته است: «شکایت ترکها به دیوان داوری بین المللی لاهه درباره گران بودن قیمت گاز مشکلی برای ایران ایجاد نمی کند و به احتمال زیاد ایران برنده این داوری خواهد بود.»
آخرین خبر از شكایت گازی ترك ها
حمیدرضا عراقی گفت: در قرارداد صادرات گاز ایران به تركیه این اجازه داده شده كه هر یك از طرفین 5 بار درباره قیمت و دیگر موارد قرارداد شكایت و درخواست بازنگری داشته باشند و شكایت اخیر گازی تركیه دومین شكایت در قالب این قرارداد است.
۱۳۹۳/۵/۲۷