توصیه های ساده برای تقویت حافظه

بی خوابی، بد خوابی، نگرانی و اضطراب، سوء هضم، یبوست مزاج، پرخوری، خوردن مواد مختلف به فاصله های كم، زیاد خوردن ماست ترش و دوغ، خوردن زیاد پنیر، سیب ترش، مقدار زیادی گشنیز هر كدام به طریقی فعالیت های فكری را دشوار یا حافظه و سرعت انتقال را موقتا كند می كند.

به گزارش نما به نقل از تبیان؛ بر عکس خواب مناسب، استراحت، اطمینان خاطر، تغذیه مناسب و منظم، مزاج مرتب، مطالعه در زمان مناسب (نه بلافاصله بعد از صرف غذا) خوردن مقدار مناسبی از خرما یا کشمش، عسل و گردو به همراه پنیر، آجیل به مقدار کم، تنفس عمیق در هوای سالم و ورزش صبحگاهی، استفاده از شیر یا شیر کاکائو در صورت امکان، استراحت نیم ساعته در نزدیکی ظهر، بیدار ماندن بعد از نماز صبح یا بعد از طلوع آفتاب، خودداری از خواب نزدیک غروب آفتاب موجب نشاط و فعالیت مغز و افزایش حافظه و آمادگی برای کارهای فکری می شود.

خوردن صبحانه در ساعات اولیه بامداد (صبح نسبتا زود) به این مقصود کمک می کند. استفاده از مقدار کمی زنجبیل در غذاها (به جای ادویه دیگر یا همراه آنها) نیز مفید است.

برای تقویت حافظه، مصرف آنتی اکسیدان ها (مثل میوه و سبزی ها) که از سلول های بدن دفاع و آنها را تغذیه می کند، پیشنهاد شده است. آنتی اکسیدان ها همچنین از رسوب کردن چربی در رگ های خونی جلوگیری می کنند و باعث می شوند که خون به راحتی جریان پیدا کند و به مغز برسد.

مغز برای انجام فعالیت های طبیعی خود به استیل کولین نیاز دارد که منشأ آن از لسیتین می باشد. وقتی لسیتین از طریق غذا دریافت می شود طی مراحل جذب وهضم به کبد وارد شده، شکسته و کولین که جزئی از ساختمان لسیتین است از آن جدا می شود که از این کولین آزاد شده بسیاری از مواد حیاتی و ضروری بدن ساخته خواهد شد.

یکی از نقش های مهم کولین در ساختن استیل کولین است. استیل کولین اهمیت بسیاری برای فعالیت مغز و مرکز حافظه دارد و با بودن استیل کولین، مغز و مرکز حافظه توانایی ضبط و نگهداری صحبت ها، نوشته ها و دیده ها را خواهند داشت و تا زمانی که این ماده حیاتی یعنی استیل کولین ساخته شده از لسیتین به اندازه کافی به مغز برسد ما دچار فراموشی نمی شویم و برعکس در اثر کاهش مقدار استیل کولین به دنبال کمبود لسیتین، حتی به مدت کوتاه، قدرت حافظه کاهش یافته و فرد قدرت حفظ طولانی صحبت ها و دیده ها را از دست خواهد داد و یا مطالب و مسائل جدید را به سختی به خاطر می سپارد.

منابع غذایی لسیتین

لسیتین درعدس، ذرت، شیر، زرده تخم مرغ، تخم آفتابگردان، جوانه گندم، بادام زمینی، آرد جو دو سر، کبد (جگر) گوساله و... وجود دارد ولی از همه بیشتر در لوبیای سویا یافت می شود. مقدار لسیتین موجود در لوبیای سویا بسیار بالاتر از لسیتین سایر مواد ذکر شده می باشد و به همین علت در سازمان بهداشت جهانی (WHO) سویا را، سلطان لسیتین معرفی کرده اند. به عبارتی کیفیت لسیتین گرفته شده از سویا از سایر ترکیبات بهتر و بالاتر می باشد.

گزارش هایی وجود دارد که می گوید ویتامین های E,C,B و بتاکاروتن و منیزیم می تواند قدرت مغز را تقویت کنند. اما هیچ کس ثابت نکرده که قرص های حاوی این مواد بتوانند باعث تقویت حافظه و تمرکز شوند. در ضمن وقتی مقدار زیادی از این مواد در غذاهای طبیعی وجود دارند، چرا به سراغ قرص های آنها برویم؟

ویتامین C را به راحتی در مرکبات می توان یافت. بتاکاروتن در هویج، اسفناج و دیگر سبزیجات برگ دار سبز وجود دارد. قرص های ویتامینی و مکمل موارد مصرف خاصی دارند و هیچ وقت نمی توانند جای مواد غذایی را بگیرند.

به تازگی نظریه هایی مطرح شده که قابل توجه است. مثل مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3(مثل ماهی)، وین پوستین (که در یک گیاه وجود دارد) یا کولین (ماده مغذی اصلی موجود در لسیتین) دارای اثرات خاصی هستند و بر سلامت ذهن، تاثیرات مثبتی دارند و محققان در تلاشند ترکیبی از این مواد را در اختیار افراد بگذارند تا قدرت حافظه آنها تقویت شود.

فکر نکنید اگر غذای خاصی مصرف کنید، تمرکز و حافظه شما قدرت فوق العاده ای پیدا می کند. اگر امتحان یا مصاحبه ای در پیش دارید و دوست دارید حافظه و تمرکز شما قدرت خوبی داشته باشند، نکات زیر را به خاطر بسپارید:

- کارهای لازم را برای آمادگی خود، از قبل انجام دهید، سر فرصت و بدون عجله.

- شب قبل، خوب بخوابید.

- ورزش را در برنامه زندگی خود به طور منظم در نظر بگیرید.

- یک رژیم غذایی متعادل و حاول تمامی گروه های غذایی مصرف کنید. به هیچوجه از ماده غذایی خاصی به منظور تقویت حافظه استفاده نکنید؛ چون ممکن است وضعیت شما را بدتر کند. از غذاهای طبیعی و سالم در حد معقول استفاده کنید تا ذهن شما برای هر کاری آماده باشد.

در روایات پیغمبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمودند: سه چیز قوّه ی حافظه را افزایش داده و بیماری را از بین می برند: شیر، مسواک و قرائت قرآن

۱۳۹۵/۶/۱

اخبار مرتبط