به گزارش نما به نقل از ایرنا؛ دکتر مجید صالحی استاد مطالعات آمریکای لاتین در دانشگاه تهران در گفت وگو با خبرنگار اعزامی ایرنا به 6 کشور این منطقه گفت: به استناد آمارهای رسمی، 33 درصد آب شیرین دنیا، یک پنجم تنوع زیستی جهان، 8 درصد جمعیت کره زمین، 23 درصد جنگلها و 12 درصد زمین های قابل کشت جهان در آمریکای لاتین قرار دارد.
وی وجود بیش از 20 میلیون کیلومتر مربع مساحت، 335 میلیارد بشکه ذخایر نفت و 1064 میلیارد تن انرژی های پایه را از دیگر ظرفیت های منطقه آمریکای لاتین برشمرد و گفت که طبق گزارش سازمان خوار وبار و کشاورزی ملل متحد (فایو) طی سالهای 2020 تا 2025 میلادی، برزیل به تنهایی 40 درصد کل مواد غذایی دنیا را تامین خواهد کرد.
صالحی گفت: در منطقه ای با این همه ظرفیت و توانمندی که در حال حاضر کمتر از سه درصد کل صادرات دنیا را در اختیار دارد که ما می توانیم در این بازار بزرگ 640 میلیون نفری، سرمایه گذاری های خوبی انجام دهیم و علاوه بر آن، مقصد خوبی برای صادرات کشور ما باشد.
این کارشناس مسایل آمریکای لاتین که نخستین سفیر جمهوری اسلامی ایران در اکوادور بوده است، گفت: اگر در آمریکای لاتین جوامع ایرانی داشته باشیم آنها می توانند حافظ منافع کشورمان باشند.
صالحی با بیان اینکه ایرانی ها در هر کشوری که هستند از باهوشترین و ثروتمند ترین افراد آن جامعه هستند، اطمینان داد که ایرانیان می توانند حتی با کمترین پول، بیشترین امکانات را در کشورهای میزبان در آمریکای لاتین در اختیار بگیرند و چنین اقدامی، هم منافع اقتصادی، هم فرهنگی و هم سیاسی برای کشور خواهد داشت.
سفیر ایران طی سالهای 1386 تا 1391 هجری شمسی در اکوادور، شمار ایرانیان در بیش از 20 کشور آمریکای لاتین را در حال حاضر بسیار اندک و در مجموع بین 50 تا 100 هزار نفر تخمین زد و علت این امر را فقدان نگاه استراتژیک به این منطقه و روابط با آن در ایران دانست.
صالحی گفت: متاسفانه تاکنون اقدامات ما در منطقه آمریکای لاتین با نگاه برنامه ریزی بلند مدت و عمیق صورت نگرفته بلکه اغلب، مقطعی بوده است و چنین نگاهی در درازمدت به روابط دوجانبه آسیب می زند.
وی از دولت اصلاحات به عنوان پایه گذار واقعی روابط ایران و آمریکای لاتین نام برد و یادآور شد که در دوران دولت گذشته نیز ایران در کشورهای اکوادور و بولیوی سفارتخانه دایر کرد تا شمار کل آنها به 11 کشور در این منطقه برسد.
این استاد دانشگاه تقویت روابط در عرصه های اقتصادی و فرهنگی با کشورهای این منطقه را ضروری دانست و اضافه کرد: کسانی که منتقد روابط با آمریکای لاتین هستند، از مسائل دنیا، روابط خارجی و نیز، توانمندی ها و ظرفیت های این منطقه اطلاع چندانی ندارند.
صالحی گفت: گسترش روابط ایران با آمریکای لاتین یک بحث منافع ملی است نه سیاسی و جناحی و کسانی که مخالف توسعه آن هستند، نمی دانند چه می گویند.
وی در عین حال عدم باور مسوولان به ظرفیت های منطقه و فقدان شناخت فعالان اقتصادی بخشهای خصوصی و دولتی دو طرف از ظرفیت های یکدیگر را مهمترین نقطه ضعف موجود و مانع اصلی در راه توسعه روابط ایران با آمریکای لاتین دانست و گفت که همین مساله باعث شده است ما بیشتر به بعد سیاسی در روابط با کشورهای این منطقه بپردازیم.
وی افزود: راه برقراری روابط پایدار با آمریکای لاتین تقویت مناسبات تجاری، اقتصادی و پیوندهای فرهنگی است.
صالحی گفت: در این صورت، این مردم کشورها خواهند بود که روابط دوجانبه را توسعه خواهند داد و در نتیجه، با تغییر احتمالی دولت ها ما شاهد تغییر شدید در روند مناسبات با کشورها نخواهیم بود.
وی اظهار داشت که سفر کنونی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در راس یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی به 6 کشور آمریکای لاتین حاوی این پیام است که همه دولت های ایران به توسعه روابط با این منطقه اهمیت می دهند.
این کارشناس مسایل آمریکای لاتین سفر ظریف به کشورهایی با گرایشات مختلف سیاسی، حضور در دوران پسابرجام و لغو تحریم ها و نیز، همراهی یک هیات بزرگ اقتصادی را از ویژگی های ارزشمند این سفر و فرصتی مناسب برای تعمیق مناسبات ایران با کشورهای آمریکای لاتین برشمرد.
ظریف و هیات همراه سفر خود را روز یکشنبه از کوبا آغاز کردند و ساعاتی پیش در دومین مرحله از آن وارد ماناگوا پایتخت نیکاراگوئه شده اند.
هیات ایرانی مرکب از 120 نفر که بیش از 80 تن از آنان از مدیران شرکت های اقتصادی بخش خصوصی و دولتی هستند، روز سه شنبه پس از انجام دیدارهای خود در ماناگوا، به کشورهای اکوادور، شیلی، بولیوی و ونزوئلا خواهند رفت.
این نخستین سفر وزیر امور خارجه دولت یازدهم به آمریکای لاتین است.