محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگا نما گفت: سیاست خارجی در سطح جهان به ویژه در غرب آُسیا یک سیاست کلان و راهبردی است؛ یعنی این سیاست برآمده از تصمیماتی است که توسط صدها اندیشکده و پژوهشکده مطالعه می شود و در گسترده دانشگاه های خاص مورد بحث قرار می گیرد و سپس توسط تصمیم سازان آمریکایی در راستای افزایش منافع آمریکا و حفاظت از منافع فعلی این کشور منسجم می شود.
وی افزود: ریاست جمهوری در آمریکا ویترینی از اجرای تصمیمات این اندیشکده ها هستند؛ لذا اتخاذ این تصمیمات مربوط به رئیس جمهور و دو لت خاص نیست. همچنین این سیاست ها از دهه های گذشته به طور زنجیره وار تا به امروز ادامه داشته است.
استاد دانشگاه تهران یادآور شد: سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران از یک ثبات برخوردار است و این سیاست ها با رفت و آمد رؤسای جمهور این کشور دچار دگرگونی نمی شود و اگر هم می بینیم که در دوران برخی از رؤسای جمهور تغییری کرده ناشی از تغییراتی بوده که تصمیم سازان اتخاذ کرده اند نه ناشی از تصمیمات رئیس جمهور؛ بنابراین رئیس جمهور ویترینی برای ابلاغ و اجرای این سیاست هاست.
کوشکی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با کلیت آمریکا طرف است، گفت: جمهوری اسلامی ایران تنها با یک رئیس جمهور و یا یک حزب طرف نیست. پس براین اساس باید درک درستی از مقاصد و منافع آمریکا در غرب آسیا داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: ما در 40 سال گذشته با یک سیاست منسجم آمریکایی در قبال ایران مواجه بودیم و طبیعی است که ما هم باید یک سیاست منسجم ایرانی در قبال آمریکا اتخاذ کنیم تا هم منافع ملی حفظ شود و هم منافع ملی در حد توان توسعه یابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درباره احتمال بازگشت آمریکا به برجام در صورت انتخاب بایدن گفت: لحظه ای که ایران تعهدات برجامی خود را اجرا کرد، برجام برای آمریکایی ها تمام شد؛ چون برجام برای آمریکا یک معنی بیشتر نداشت و آن نابودی توان هسته ای ایران به دست خود ایران بود و این اتفاق رخ داد و اوباما هم اعلام کرد که آمریکا به آنچه که می خواست دست یافت.
کوشکی عنوان کرد: بعد از اجرای تعهدات برجامی توسط ایران هیچ دلیلی نداشت که آمریکا بخواهد به برجام عمل کند؛ بنابراین در حال حاضر هرکس رئیس جمهور آمریکا شود فقط به دنبال یک نکته هست و آن نکته این است که برجام های 2 و 3 در حوزه های منطقه ای و موشکی به ایران تحمیل شود.