به گزارش نما، تبلیغات خرید مسکن در کشورهای همسایه هر کسی را ممکن است وسوسه کند تا شانسش را برای سرمایه گذاری در این کشورها امتحان کند. بعضی از ایرانیها هم در چند سال گذشته برای سرمایه گذاری به سراغ برخی از این کشورها رفته که یکی از آنها ترکیه است. اما این روزها این کشور از لحاظ اقتصادی حال و روز خوبی ندارد و پول این کشور در حال از دست دادن ارزشش است.
این کمتر شدن ارزش لیر به معنی کم شدن ارزش سرمایهای است که ایرانیها در این کشور به عنوان مسکن خریداری کرده اند. در این گزارش میخواهیم از میزان ضرر افرادی که حداقل در یک سال اخیر در این کشور مسکن خریده اند بنویسیم. در ضمن به این موضوع هم پرداخته ایم که اگر همین دوستان در کشور سرمایه گذاری میکردند میتوانستند چقدر بیشتر سود ببرند. پس اگر قصد دارید در خارج از کشور ملکی بخرید حتما قبل از هر اقدامی این گزارش را بخوانید.
هیجان خرید ایرانی املاک ترکیه از کی شروع شد؟
ماجرا از این قرار است که برخی از مردم با توجه به وضعیت اقتصادی نامطلوب کشور، سرمایههای خود را برداشته و برای سرمایهگذاری به ترکیه بردهاند و براساس آماری که ترکیه اعلام کرده امروز ایرانیان اولین خریداران املاک این کشور محسوب میشوند و گوی سبقت را از عراق ربودهاند.
بنابر گزارش مرکز آمار ترکیه، ایرانیان فقط در ماه آگوست (اوایل مرداد) با خرید ۹۱۱ ملک در ترکیه رکورددار خریداران خارجی املاک در این کشور شدند. البته تا همین چند سال پیش اصلا ایرانیها علاقهای به خرید ملک در ترکیه نداشتند، اما از سال ۲۰۱۸ رفته رفته با توجه به تبلیغات گسترده بنگاههای ساختمانی، ایرانیها به سرمایه گذاری در بخش مسکن کشورهایی مثل ترکیه علاقه نشان دادند. بر اساس دادههای مرکز آمار اقتصاد ترکیه از سال ۲۰۱۸ ایرانیها هر سال از بزرگترین خریداران ملک در ترکیه بودند.
در سال ۲۰۱۸ ایرانیها در این کشور ۳ هزار و ۶۵۲ ملک خریدند، سال ۲۰۱۹ این تعداد به ۵ هزار و ۴۲۳ ملک افزایش پیدا کرده است. اما در سال گذشته میلادی بیش از ۷ هزار ملک در ترکیه توسط مردم ایران خریداری شده است. در همین ۹ ماه اول سال ۲۰۲۱ هم نزدیک به ۶ هزار ملک توسط ایرانیها در این کشور به عنوان سرمایه گذاری خریداری شده است.
سقوط لیر نسبت به پول کشورمان
ایرانیانی که در ترکیه، خانه میخرند نخستین هدف اصلیشان، «سرمایهگذاری به قصد کسب بازدهی مثبت» است و در این مسیر، اغلب با «نگاه به روند گذشته بازار ملک» و «تعقیب رفتار دیگران، بدون تحلیل نتیجه اقدام آن ها»، حرکت میکنند. با این حال، نگاهی به اقتصاد ترکیه و کاهش ارزش پول این کشور باعث شده افرادی که در این کشور در مسکن سرمایه گذاری کرده اند با ضرر هنگفتی مواجه شوند.
هم اکنون ارزش لیر در برابر دلار، به پایینترین سطح سقوط کرده بهطوریکه نرخ برابری دلار در برابر لیر به ۷/ ۱۳ رسیده است. این نرخ برابری در مهر امسال ۲/۹ بود و ارزش لیر به دلار در یک سال گذشته بیش از ۴۳ درصد کاهش داشته که این روند، افزایش نرخ دلار در برابر لیر را به همراه داشته است. اکنون هر لیر ۲ هزار و ۲۷۰ تومان است در حالی که سال گذشته هر لیر ۳ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است و این یعنی در یک سال گذشته ارزش لیر نسبت به پول کشورمان هم کاهش ۳۵ درصدی داشته است.
یک محاسبه سرانگشتی
بررسیها از دادههای معتبر درباره متغیرهای اقتصادی بازار مسکن ترکیه و سایر متغیرهای اقتصادی کلیدی این کشور حاکی است: متوسط قیمت مسکن در ترکیه، در فاصله یک سال اخیر حدود ۳۰ درصد افزایش قیمت داشته است یعنی اگر یک خانه را سال گذشته به قیمت ۲ میلیون لیر خریده باشید حالا آن خانه ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار لیر قیمت دارد، اما هنگام فروش باید مالیات ۳۵ درصدی عایدی سرمایه هم پرداخت کنید که یعنی از فروش این ملک باید حدود ۹۰۰ هزار لیر به عنوان مالیات پرداخت کنید که میشود یک میلیون و ۷۰۰ هزار لیر.
با توجه به قیمت لیر در سال گذشته که ۳۵۰۰ تومان بوده خانه ۲ میلیون لیری میشود ۷ میلیارد تومان این در حالی است که با توجه به آن چه گفته شد این خانه با توجه به قیمت لیر که ۲۲۷۰ تومان است تنها ۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان ارزش دارد و این یعنی ۴۵ درصد سرمایه در یک سال اخیر از بین رفته است این در حالی است که اگر با همین مبلغ در تهران خانهای خریداری میشد با توجه به تورم ۱۷ درصدی ملک در تهران سرمایه این فرد بیش از یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون افزایش پیدا کرده بود.
ضرر هنگفت خریداران خانه در ترکیه
طبق آن چه گفته شد افرادی که ملک در ترکیه خریده اند به طور میانگین ۴۵ درصد ضرر کرده اند. به گزارش ایسنا طی سالهای ۹۷ تا ۹۹ ایرانیان ۷ میلیارد دلار در بازار مسکن ترکیه سرمایه گذاری کرده اند که اگر در خوشبینانهترین حالت میزان ضرر خریداران ملک در ترکیه را همان ۴۵ درصد در نظر بگیریم سرمایه ایرانیهایی که در سالهای ۹۷ تا ۹۹ در این کشور خانه خریده اند هم اکنون به ۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار رسیده که این یعنی ۳ میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار ایرانیها در این مدت از سرمایه گذاری در ترکیه زیان دیده اند.
منبع: خراسان