پیام تحریم‌های جدید آمریكا چیست؟

در دوران تبلیغات انتخاباتی، عده‌ای با هدف تخریب وجه رقیب، دائم بر این مسئله تاكید می‌كردند كه «معتقدان به كدخدایی آمریكا به دنبال سازش هستند». تنها چند روز مانده تا شروع كار دولت جدید، یك بار دیگر آمریكا، تحریم‌هایی جدیدی را علیه ایران وضع كرد كه فروش نفت ایران را هدف قرار داده است.

به گزارش نما، پس از انتخاب حسن روحاني به عنوان رئيس‌جمهور و پيش از اين كه او رسماً سكان كشور را در دست بگيرد، اين دومين سري تحريم‌هايي است كه از سوي آمريكا وضع مي‌شود. اين درحالي است كه طي هفته گذشته شاهد نامه‌ نمايندگان كنگره آمريكا به اوباما و درخواست آنها براي عدم وضع تحريم‌هاي جديد بوديم.

به اين ترتيب، سئوال اساسي اين است كه اين تحريم‌ها حقيقتاً از خواست ملت و براساس منافع ملي كشور آمريكا وضع مي‌شود؟ يا تحت فشار لابي‌هاي صهيونيست و براي رضايت سران اسرائيل برعليه ايران است؟ وضع اين تحريم‌ها در آستانه روز جهاني قدس، نشان مي‌دهد كه رضايت تل‌آويو نيز مدنظر بوده است.

فراموش كنيم حرف هاي تكراري كه مي‌گويد؛ آمريكا به دلیل خباثتش به دنبال تحريم‌هاست. هر تحريم هدف خاصي را دنبال مي‌كند. حتي زمان انجام تحريم‌ها نيز از سوي آمريكايي‌ها حساب شده است. اين خيال خامي است كه آنها را در يك بسته‌بندي با نام «خباثت آمريكايي» قرار داده و بعد به دور بيندازيم.

با آمدن روحاني مشخص مي‌شود كه در رابطه ايران و غرب چه اتفاقي خواهد افتاد. دو گزينه پيش‌روست. يا آمريكا و اسرائيل با اروپا در يك مسير قرار گرفته و برعليه دولت روحاني عمل مي‌كنند تا فشارها را بيشتر كنند. اين شايد خواسته برخي از جريانات سياسي داخلي براي ناكارآمد نشان دادن دولت نوپاي روحاني هم باشد. يا شاهد شكافي بين آمريكا و اروپا خواهيم بود. در اين صورت آمريكا و اسرائيل مسير خودش را از اروپا جدا خواهند كرد.

شواهدي در دست است كه نشان مي‌دهد، اروپا قصد دارد تا منافعش را از دوقلوهاي به هم چسبيده آمريكا و اسرائيل جدا كند. براي اثبات اين ادعا كافي است به موضع‌گيري‌هاي اخير مقامات اتحاديه اروپا، خانم اشتون و به ويژه مقامات انگليس نگاه كرد. شاهد اين مدعا اظهارات جك استراو و تماس تلفني مقامات انگليس با صالحي براي عادي سازي روابط ديپلماتيك است. فراموش نكنيم اين تماس درحالي صورت گرفته كه پس از حمله برخي عناصر «خودسر» به سفارت اين كشور در تهران، مقامات وزارت خارجه خواستار عادي سازي روابط بودند اما لندن اين درخواست‌ها را رد كرده و خواستار عذرخواهي و جبران خسارات شده بود.

با اين همه، به نظر مي رسد مقامات اسرائيل، توانستند سران واشنگتن را وادار كنند تا منافع اين كشور را پی بگیرند. اين يك واقعيت است كه اروپا احساس مي‌كند كه با وضع تحريم‌ها –به ويژه تحريم هاي نفتي– دچار خسارات زيادي شده است. دولت چين نيز با انتشار نامه‌اي به اين تحريم‌ها انتقاد كرد. بنابراين بايد منتظر تركيب جديد در ۱+۵ بود. تركيبي كه در آن روسيه، چين و انگلستان، آمريكا را در اقليت قرار خواهند داد. در اين صورت به راحتي قابل فهم است كه فرانسه و آلمان منافعشان را در نزديكي با اين قطب جست‌و‌جو مي‌كنند تا آمريكا.

حالا شايد بتوان پيام تحريم‌هاي جديد آمريكا را بهتر فهميد. آمريكايي‌ها تحت فشار اسرائيل، با افزايش فشار بر ايران به دنبال تندتر كردن فضا هستند. به اين ترتيب شايد بتوانند با گل‌آلود كردن، اوضاع را به نفع خود تغيير دهند. روزهاي آينده مشخص مي‌كند كه‌ برخلاف تمام تصورات مقامات آمريكايي، ايران تمايل دارد با غرب مذاكره مستقيم (بدون حضور آمريكا) داشته باشد، يا به دنبال مذاكره مستقيم با آمريكا مي‌رود.

۱۳۹۲/۵/۱۳

اخبار مرتبط