فلاحت​پیشه:مذاكرات جلیلی هم محرمانه بوداما ظریف صادقانه در راستای دیپلماسی عمومی این را به مردم گفت

به گفته عضو پیشین كمیسیون امنیت ملی منتقدان محرمانه بودن مذاكرات هسته​ای یا دغدغه منافع ملی دارند و یا گروهی هستند كه با اظهاراتشان به سیات خارجی لطمه می​زنند.

به گزارش نما، حشمت الله فلاحت پیشه استاد دانشگاه و تحلیل گر امور دیپلماتیک، با اشاره به اینکه در دیپلماسی با دو مقوله «راهبرد» و «تاکتیک» روبرو هستیم، گفت: آنچه ملاک ارزیابی است، حوزه راهبردی است که اهداف و نتایج مذاکرات را در بر می​گیرد. «روش و تاکتیک​»ها برای دستیابی به «راهبرد»ها متنوعند که از نقاط مثبت است. در بحث مذاکرات هسته​ای، تعهد به خطوط قرمز «راهبرد» اصلی است اما «تاکتیک» می تواند محرمانه بودن، سطح مذاکره کنندگان، زمان و مکان را شامل شود.

وی با تاکید بر اینکه زمانی که موضوعی را نقد یا اثبات کرده و یا از آن دفاع می کنیم، نباید راهبرد را قربانی موضوعات شکلی کنیم، ادامه داد: اعتقادم بر این است که در کشور دو نوع نظارت داریم، یکی نظارت رسمی و یکی نظارت نخبگی از سوی مردم و افکار عمومی که سامان خاصی ندارد. نظارت مجلس، «راهبردی» است که اگر امور از خطوط قرمز عدول کرد، وارد عمل می شود. این خطوط قرمز در مذاکرات هسته​ای عبارتند از «احقاق حقوق هسته ای» و «تعهد بین الملی دولت به مسالمت آمیز بودن فعالیت هسته ای کشور» و «ملموس بودن کاهش تحریم ها».

عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی با بیان اینکه ظریف و دولت در این چارچوب باید پاسخگو باشند، یادآورشد که مقولات کلان مثل مذاکرات هسته ای زیر نظر مقام معظم رهبری و شورای عالی امنیت ملی انجام می​شود. از این رو جای نگرانی از این موضع نیست.

فلاحت پیشه افزود: محرمانه بودن محتوای مذاکرات، توافق بین آقای ظریف و خانم اشتون است که به دلایل شرایط خاص کنونی لحاظ شده است. چرا که 10 سال این مذاکرات به طول انجامیده و به نظر می​رسد که برخی اظهارنظرهای بی​جا و دخالت​ها سبب شده که طرفین خواستار محرمانه شدن مذاکرات شوند.

وی با تاکید بر اینکه محرمانه شدن مذاکرات را نوشیدن جام زهر در تاریکی نمی دانم، خاطرنشان کرد: گزارش مذاکرات هسته​ای به شورای امنیت می رود که مسئولان قوا در آن عضویت دارند و رهبری نظام نیز نظارت کامل بر آن دارند. از این رو انتقاد از محرمانه بودن مذاکرات به معنی تضعیف توان چانه زنی دولت نباید باشد. در حال حاضر تیم سیاست خارجی ما با پشتوانه بسیاری از رای مردم تا اعطای اختیارات از سوی مقام معظم رهبری در مذاکرات حضور دارند، در شرایطی که طرف مقابل آشفته است؛ امکان امتیاز گیری هست. انتقادات به تیم مذاکره کننده هسته​ای به کلیت این توان نباید ضربه بزند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پیشین در عین حال خطاب به وزیر خارجه هم گفت: نباید بر روی محرمانه بودن مذاکرات حساب راهبردی کنید. چون سوابق رابطه با آژانس نشان داده که در مورد فروش اطلاعات به منظور تضعیف توان چانه زنی ایران، اقداماتی خلاف توافقات داشته​اند.

به گفته وی آنها که منتقد محرمانه بودن مذاکرات هسته ای هستند، یا کسانی هستند که دغدغه منافع ملی دارند و یا گروهی هستند که حضورشان در سیاست خارجی محل آسیب است و با اظهاراتشان به سیات خارجی لطمه می​زنند. همان کسانی که اگر طرح هایشان اجرایی می شد، اوضاع کنونی بدتر می​بود. همان کسانی که طرح خروج از NPT را ارائه داده و مبدع طرح بستن تنگه هرمز و اشغال سفارتخانه ها و بستن آنها بودند! خوشبختانه وجود عقلانیت در عرصه دیپلماسی باعث شد که این طرح ها به جایی نرسد. هم اکنون نیز باید پای این افراطیون از سیاست خارجی بریده شود. اما دغدغه افرادی که نگران منافع ملی هستند را باید در قالب تحلیل و گسترش فعالیت نهادهای نظارتی، مرتفع کرد.

فلاحت پیشه در پاسخ به سوالی که به محتوای مذاکرات در دوره ریاست سعید جلیلی اشاره داشت هم یادآور شد که محتوای مذاکرات جلیلی در آن زمان نیز محرمانه بود. هرچند محرمانه نماند.

وی با بیان اینکه اساسا ماهیت مذاکرات هسته ای، محرمانه است، اظهار داشت: باید حق دهیم که دیپلمات ها روش کارشان را خودشان اعلام کنند. حساسیت​ها نسبت به محرمانه بودن مذاکرات هسته​ای در دوره جدید زمانی برآمد که رسما اعلام شد این مذاکرات محرمانه خواهد بود. چرا که بخشی از سیاست دولت یازدهم، دیپلماسی عمومی است که صادقانه مطالب را با مردم مطرح می​کنند. به همین دلیل هم آقای ظریف صادقانه موضوع توافق برای محرمانه ماندن مذاکرات را به مردم گفتند.

۱۳۹۲/۷/۲۸

اخبار مرتبط