بی بی سی بررسی كرد: خشم عربستان و اسرائیل از مذاكرات ایران و آمریكا

بی بی سی(BBC)، طی مقاله ای به نگرانی های متحدان آمریكا در پی مذاكرات هسته ای میان ایران و 1+5 پرداخت.

به گزارش نما، این رسانه انگلیسی نوشت:



چندین ماه است که اسرائیل گرم شدن رابطه آمریکا، کشور دوست و متحدش، با ایران، دشمن خود را با نگرانی دنبال می کند.



بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بارها به آمریکا هشدار داده است که به گفته های حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، اطمینان نکند.



بیشترین نگرانی اسرائیل از این بابت است که ایران با ترغیب قدرت های جهانی به کاهش تحریم هایی که این کشور را فلج کرده، روند آهسته تری برای پیشرفت در زمینه توانایی هسته ای خود بدهد، اما آن را متوقف نکند.



آقای نتانیاهو معتقد است که ایران احتمالا به توانایی هسته ای مورد نظر خود رسیده یا به آن بسیار نزدیک شده است.



نخست وزیر اسرائیل برای دیدار با جان کری، وزیر خارجه آمریکا که بر سر راه آخرین مرحله از سفرش به خاورمیانه، در اسرائیل توقف داشت، به فرودگاه تل آویو رفت.



بنیامین نتانیاهو تصویر بسیار تاریکی از نتیجه مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ برای خبرنگاران ترسیم کرد و گفت: «من میدانم که ایرانی ها در ژنو با اطمینان قدم برمی دارند و بسیار راضی و خشنود به نظر می رسند. باید هم خشنود باشند چون همه چیز را به دست آورده، اما در مقابل هیچ چیزی از دست نداده اند. ایران به معامله قرن دست یافته اما این معامله بسیار بدی برای جامعه بین المللی است.»



یاس و ناخشنودی نخست وزیر اسرائیل نه تنها در این سخنان بلکه در چهره اش هم کاملا دیده می شد.



رونن پولاک، خبرنگار دیپلماتیک کانال یک اسرائیل که در محل دیدار نتانیاهو با جان کری در فرودگاه حضور داشته در توییتر خود نوشته که سال هاست نخست وزیر اسرائیل را چنین گرفته و خشمگین ندیده بود و می افزاید که شاید به همین دلیل مقامات آمریکایی عکس برداری از این دیدار را لغو کردند.



می شود چنین برداشت کرد که بین خوش بینی آمریکایی ها از احتمال توافق با ایران و ظن و نگرانی بنیامین نتانیاهو از بابت فریب خوردن آمریکا و متحدانش، چنان تفاوت آشکاری وجود داشت که از نظر مقامات آمریکایی نمی توانست ترکیب خوبی برای گرفتن عکس از این دو در کنار هم باشد.



از برخی جهات احتمال دستیابی به توافق از مذاکرات هسته ای با ایران برای نخست وزیر اسرائیل یک ضربه شخصی است زیرا هشدار به جهان در مورد خطر ایران را ماموریت شخصی خود می داند و یکی از موضوع های مورد علاقه او طی بیست سال گذشته بوده است.



آقای نتانیاهو در سخنرانی اخیر خود در سازمان ملل متحد هم به خطر ایران هسته ای اشاره کرد.



به نظر او جهان خیلی زود تحت تاثیر تغییر لحن ایران قرار گرفته است حال آن که در مورد خواسته خود برای تغییرات اساسی در برنامه هسته ای ایران، جدیت نشان نمی دهد.



به نظر نخست وزیر اسرائیل دو خطر عمده از جانب جنگ افزارهای هسته ای ایران وجود دارد.



اولین خطر آشکار این است که دولت کنونی یا آینده ایران ممکن است درصدد برآید که تهدید "محو کردن اسرائیل از نقشه جهان" را عملی کند. این خطری است که اسرائیل آن را بسیار جدی می گیرد.



خطر دوم که گسترده تر است، استفاده ایران از بمب هسته ای است تا به صورت ابرقدرت منطقه در آید و هم چنین بتواند از طریق آن توازن قدرت بین کشورهای اسلامی و غیراسلامی جهان را برهم بزند.



اسرائیل در مورد زرادخانه هسته ای خود اطلاعاتی به دست نمی دهد و در مقابل هر پرسشی در این مورد با آن چه که "سیاست ابهام هسته ای" خود می نامد، پاسخ می دهد.



گرچه نه برای ایران و نه برای جهان عرب که عموما معتقدند اسراییل دارای جنگ افزار هسته ای است، این پاسخ قانع کننده ای نیست.



اما این تنها اسرائیل نیست که در مورد اهداف هسته ای ایران نگران است.



ایران بعنوان رهبر اسلام شیعی مدت های زیادی است که با عربستان سعودی، رقیب سنی خود، بر سر برتری استراتژیکی مبارزه می کند.



این دو کشور در سوریه درگیر جنگ نیابتی شدیدی هستند اما تسلیحات هسته ای زمینه رقابت خطرناک تری را فراهم می آورد.



احتمالا عربستان سعودی به اندازه اسرائیل از بابت اهداف هسته ای ایران نگران است اما علنا کمتر در مورد آن صحبت می کند.



پاره ای به این دلیل که عربستان سعودی نمی خواهد در قبال این مسئله آشکارا در همان سمت و سوی اسرائیل قرار گیرد و پاره ای هم به این دلیل که روش معمول عربستان سعودی با چنین جهت گیری هایی همخوانی ندارد.



عربستان سعودی و اسرائیل وجه اشتراک دیگری هم دارند و آن این است که از نظر تاریخی هر دو متحدان نزدیک آمریکا به شمار می آیند و هر دو از تغییر ناگهانی سیاست آمریکا در قبال ایران عصبانی اند.



اما تمام اسرائیلی ها به اندازه نخست وزیرشان از بابت ایران نگران نیستند و به نظر می رسد که بنیامین نتانیاهو در این مورد نقش رسالت برای خود قائل است و حال که رابطه ایران با دیگر کشورهای جهان رو به گرمی گذاشته است، خود را رسولی می داند که به تنهایی سر به بیابان گذاشته و فریادش به گوش نمی رسد.



پیش بینی در مورد آینده بسیار مشکل است.



غرب بیش از سه دهه است که تحریم هایی علیه ایران به اجرا گذاشته است و می تواند محدودیت های گذشته را بدون لطمه وارد آوردن به تحریم های موثرتر اخیر به اجرا در آورد.



تحریم های اخیر علیه ایران به بخش مالی و انرژی این کشور صدمه زیادی وارد آورده است.



اما بنیامین نتانیاهو به تازگی گفته است که اسرائیل مصمم به ممانعت از دستیابی ایران به جنگ افزارهای هسته ای است و این موضوع بار دیگر باعث گمانه زنی بسیاری در این مورد می شود که ممکن است دولت اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ افزارهای هسته ای به حمله هوایی علیه این کشور دست بزند.



۱۳۹۲/۸/۱۹

اخبار مرتبط