به گزارش نما به نقل از ایرنا، در پی موفقیت های چند روز اخیر کردهای مدافع خلق سوری علیه عناصر تروریستی داعش در تل ابیض و کوبانی و ایجاد کمربند کردی در شمال سوریه به دست PYD، ترکیه دچار توهم امنیتی شده و رسانه های امروز (شنبه) ترکیه از دستور احمد داود اوغلو نخست وزیر این کشور برای آماده باش به ارتش برای عملیات برون مرزی در منطقه جرابلس و ایجاد منطقه حائل و امن خبر دادند.
ترکیه در جریان اشغال عراق توسط نیروهای آمریکایی نیز با سیاستی مشابه تشکیل دولت خودمختار کردی در شمال عراق را به عنوان خط قرمز خود و 'سبب جنگ' خوانده بود و از واشنگتن خواسته بود که نیروهای حزب غیر قانونی کارگران کرد ترکیه (پ.ک.ک) را از ارتفاعات قندیل در شمال عراق خارج و رهبران آن را تسلیم ترکیه کند.
با گذشت حدود دوازده سال از آن تاریخ هنوز عناصر و رهبران (پ.ک.ک) در شمال عراق حضور دارند و ترکیه نیز با پذیرش اقلیم کردستان عراق حتی با دور زدن دولت مرکزی بغداد معاملات نفتی با اقلیم کردستان عراق برقرار کرده و میلیاردها دلار تجارت دارد.
در شرایط امروزی نیز ترکیه از احتمال تشکیل دولت کردی در شمال سوریه ابراز نگرانی کرده و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور هشدار می دهد که، 'ما هرگز اجازه نخواهیم داد که کشوری در شمال سوریه یا جنوب ترکیه ایجاد شود'. ما به هر قیمتی به مبارزه خود علیه این مساله ادامه می دهیم. آنها می خواهند ساختار جمعیتی منطقه را تغییر دهند و ما چشمانمان را بر روی این موضوع نخواهیم بست.
نگرانی اصلی ترکیه از تحولات کردی در منطقه در واقع ناشی از نگرانی از احتمال تحرک کردهای این کشور است که سالها تحت ستم بوده و حتی در مقاطعی تکلم آنان به زبان مادری نیز ممنوع شده است.
پرفسور دوغو ارگیل استاد دانشگاه استانبول و مفسر سیاسی روزنامه تو دی زمان در این باره می گوید: بدگمانی شدید نسبت به کردها در ترکیه ناشی از عصیانها و شورشهای خونین چند دهه اخیر بوده و حکومت ترکیه نیز سعی کرده است به ترکها بقبولاند که کردها مردمی خیانت پیشه و غیر قابل اعتمادند.
وی با تاکید بر اینکه این تصور غلط که خوش طالعی کردها در منطقه بدبیاری ترکیه است، باید تغییر یابد، اضافه می کند: شرم آور خواهد بود که سوء ظن جنون آمیز نسبت به کردها ترکیه را زمین گیر کرده و فرصت داشتن نقش موثر در تاسیس خاورمیانه جدید را از این کشور بگیرد.
دوغو ارگیل با انتقاد از اینکه دولت و ارتش ترکیه آزاد سازی تل ابیض را مایه نگرانی دانسته اند، می گوید: عجیب است که این احساس منفی زمانی که شهر (کوبانی)تحت تصرف عناصر تروریستی داعش بود وجود نداشت.
به گفته وی، مخالفت رسمی ترکیه با دستاوردهای کردها در هر نقطه از جهان، حل مشکلات داخلی دولت ترکیه با کردهای این کشور را مشکل تر و بی اعتمادی و خصوت میان طرفین را عمیق تر می کند و دولت ترکیه باید نسبت به کردها رفتار دوستانه تری داشته باشند.
ترکیه از موفقیت های کردهای سوریه و دست آوردهای کردها در شمال عراق و ارتباط کردهای دو کشور با 'پ.ک.ک' ناراضی است و می ترسد این پیشروی ها احساسات جدایی طلبانه را در بین شهروندان کرد این کشور تحریک کند و به این دلیل همواره از تسلط واحدهای یگان های حمایت مردمی در شمال سوریه ابراز نگرانی کرده است.
این ناخشنودی تا آنجا گسترش یافته که دولتمردان ترکیه هفته گذشته شبه نظامیان کرد سوری را به تلاش های عامدانه برای پاکسازی قومی در منطقه و با هدف تغییر تعادل جمعیتی به نفع کردها متهم کردند.
پرفسور سولی اوزال از نویسندگان سرشناس ترکیه نیز در این باره می گوید: ترکیه با سیاست های نسنجدیده خود در قبال تحولات منطقه در چند سال اخیر منزوی شده و اکنون حتی آمریکا و غرب نیز به پیشنهادها و خواسته های ترکیه در قبال تحولات منطقه تمایل نشان نمی دهد.
وی که جمعه شب در یک میزگرد سیاسی با شبکه تلویزیونی سی ان ان گفت و گو می کرد، خواهان پرهیز ترکیه از اقدامات خطرناکی مانند مداخله نظامی به سوریه شد و افزود: وارد شدن به چنین ماجرایی آسان است ولی خروج از آن هزینه های زیادی خواهد داشت.
پرفسور منصور آک گل از اساتید دانشگاه استانبول نیز در همین میز گرد سیاسی گفت: ترکیه باید با مخالفت با هر گونه تحرکی که ازسوی کردها در منطقه صورت می گیرد خودداری کرده و با کردهای این کشور نیز از در آشتی و سازش در آید.
وی می افزاید: بهترین گزینه برای ترکیه برقراری مناسبات دوستانه با کردهای سوریه و جذب آنان به دوستی با ترکیه است و آنکارا باید همکاری مشابهی با آنچه اکنون با اقلیم کردستان عراق دارد، داشته باشد که بتواند مانع از وابستگی آنان به (پ.ک.ک) شود.
سرگردانی تركیه در تحركات كردهای سوریه و عراق
تركیه موفقیت های كردها در شمال سوریه علیه گروه تروریستی داعش را بدبیاری برای منافع امنیتی خود و موفقیت های كردها در اقلیم كردستان عراق را خوش طالعی برای منافع اقتصادی خود ارزیابی می كند.
۱۳۹۴/۴/۶