به گزارش نما - اعتماد نوشت:هنوز حال و روز مسکن خوب نشده و دولت قصد دارد در سال پایانی دولت یازدهم با بازگرداندن رونق به بازار مسکن این بخش و صنایع وابسته به آن را فعال کند.
از همان روزهاي نخست تغيير دولت و حضور عباس آخوندي بر راس وزارت راه و شهرسازي در خيابان آفريقا به نظر ميرسيد كه نگاه مسكني وزير ميانسال دولت يازدهم كه سابقه زيادي در حوزه مسكن دارد بر نگاه راهي وي غلبه كند و بيش از آنكه وي را در كسوت برنامههاي راهي ببينيم در حال حل مشكلات مسكني ديده شود. اين پيشبيني زياد هم دور از انتظار نبود و در طي دو سال و اندي از حضور وي در اين وزارتخانه برنامههاي مسكني تعدد بيشتري نسبت به برنامههاي راهي داشت.
با اين حال هنوز حال و روز مسكن خوب نشده و برنامههايي كه از همان ماههاي ابتدايي بر سر زبانها افتاد به نتيجه نرسيده است، اما اين تعلل ديگر براي بدنه دولت قابل توجيه نيست و كار را به جايي رسانده است كه دولت قصد دارد در سال پاياني دولت يازدهم با بازگرداندن رونق به بازار مسكن اين بخش و صنايع وابسته به آن را فعال كند.
اين امر زماني بيشتر شدت گرفت كه دولت در راستاي برنامه اقتصاد مقاومتي خود وزارتخانههاي مختلف را ملزم به اجراي برنامهاي سريع كرد كه در اين ميان وزارت راه و شهرسازي بايد براي بازار مسكن برنامهاي يك هفتهاي ارايه ميكرد؛ برنامهاي كه ظاهرا كار را به برگزاري جلسه همفكري مقامات ارشد دولتي براي رونقدهي به بازار مسكن كشاند.
به اين جهت جلسه ويژه مسكني با حضور مسوولاني از وزارتخانههاي راه و شهرسازي، نيرو، بانك مركزي و بنياد مسكن با اسحاق جهانگيري معاون اول رييسجمهوري برگزار شد تا شايد گره مشكلات مسكن بعد از دو سال و اندي باز شود. در اين جلسه كه خبر زيادي در خصوص آن عنوان نشده است با ارايه گزارش از طرحها و پروژههايي كه دولت براي رونق بازار اجرا كرده است، موضوع بهسازي و نوسازي بافتهاي فرسوده شهري و نيز تكميل زيربنا و روبناي واحدهاي مسكن مهر مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته و تصميماتي در اين خصوص اتخاذ شده است.
اسحاق جهانگيري هم با تاكيد بر رونق بخش مسكن و تكميل واحدهاي مسكن مهر بر اهتمام جدي دولت براي راهاندازي بخش مسكن اشاره كرده و با بيان اينكه رونق بخش مسكن منجر به رونق رشتههاي مختلف صنعتي خواهد شد، از وزارت راه و شهرسازي خواست برنامهريزي و پيگيري لازم براي ايجاد تحرك در بخش مسكن را با جديت بيش از پيش انجام دهد.
البته اين جلسه از سوي معاونين وزير راه جلسهاي متعارف و نه فوقالعاده عنوان شده است و هدف از برگزاري جلسات نمايندگان دستگاههاي اجرايي و اقتصادي با معاون اول رييسجمهوري را هماهنگسازي تصميمگيريها در خصوص رونق بخش مسكن با هدف دستيابي به همسويي درون دولت و كمك به خروج سريعتر مسكن از ركود عنوان كردهاند. البته حامد مظاهريان، معاون وزير راه و شهرسازي در حوزه مسكن گفته است: «دولت مصمم است تا تلاش بخشهاي مختلف درون قوه مجريه را كه ميتوانند در رونق بخش مسكن اثرگذار باشند هماهنگ كند تا دستور اكيد رييسجمهوري براي خروج مسكن از ركود اجرايي شود. اكنون ابزارهاي مالي گوناگوني در مذاكرات متعدد با بانك مركزي، شوراي پول و اعتبار، بانكهاي عامل و سازمان بورس طراحي و عملياتي شده است تا اين امر محقق شود.
در طراحي اين ابزارها در جلسات مذكور به جمعبندي خوبي رسيدهايم و امكان اجراي آنها مهيا شده است، هماكنون در موقعيتي قرار داريم كه لازم است براي پروژههاي مختلف طراحيشده بتوانيم در بخشهايي چون تخصيص زمين، مسكن روستاييان، مسكن حمايتي اقشار ضعيف و دهكهاي يك و دو و همچنين تقويت طرف عرضه و تقاضاي مسكن (ساخت و خريد) تصميمهاي مشخصي گرفته شود.»
اخذ ماليات از خانههاي خالي يكي از طرحهايي كه از يكي دو سال پيش موضوع آن مطرح شده اما هنوز اجرايي نشده است اخذ ماليات بر خانههاي خالي بود كه حامد مظاهريان، از لفظ به زودي براي اجرايي شدن آن صحبت كرده و گفته است: «اجراي ماليات بر خانههاي خالي نياز به يك سامانهاي دارد و ما در حال طراحي اين سامانه هستيم كه به زودي آماده ميشود. در قانون آمده كه در سال اول از خانههايي كه خالي هستند، ماليات دريافت نشود، بنابراين پس از اجراي قانون ماليات بر خانههاي خالي در سال اول وصولي از اين منبع نداريم تا زماني كه بيش از يك سال از خالي بودن واحد گذشته باشد.
پس از گذشت يك سال از خالي ماندن، واحدهاي مسكوني مشمول جريمه ميشوند. البته تعيين ماليات بر عهده سازمان امور مالياتي است، وزارت راه و شهرسازي فقط سامانه مربوط به اطلاعات املاك را طراحي ميكند و تمامي اطلاعات مربوط به املاك در اين سامانه به ثبت ميرسد.»به گفته وي، «اين سامانه با سامانههاي ديگر دستگاهها همافزايي دارد و به سامانه ملي املاك و اسكان كشور تبديل ميشود تا تمامي اطلاعات املاك بر روي آن به ثبت برسد.به همين دليل طوري طراحي ميشود كه با ديگر سامانهها ارتباط داشته باشد». وي ادامه ميدهد:البته طبق تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مقرر قانون عنوان شده است كه قانون اخذ ماليات از خانههاي خالي در سال جاري به اجرا برسد كه وزارت راه و شهرسازي موظف است حداكثر شش ماه پس از تصويب اين قانون «سامانه ملي املاك و اسكان كشور» را ايجاد كند. اين سامانه بايد به گونهاي طراحي شود كه در هر زمان امكان شناسايي برخط مالكان و ساكنان يا كاربران واحدهاي مسكوني، تجاري، خدماتي و اداري و پيگيري نقل و انتقال املاك و مستغلات به صورت رسمي، عادي، وكالتي و غيره را در كليه نقاط كشور فراهم سازد. وزارت راه و شهرسازي موظف است امكان دسترسي برخط به سامانه مذكور را براي سازمان امور مالياتي كشور ايجاد كند.
صندوق پسانداز منطقهاي و بازار مسكن
يكي ديگر از برنامههايي كه دولت براي خروج از ركود بازار مسكن مورد توجه قرار داده بود بحث ايجاد صندوق پسانداز مسكن بود؛ البته از همان روزهاي نخست آخوندي، حسين عبدهتبريزي را كه سابقه زيادي در بازار بورس دارد به عنوان مشاور خود به وزارت راه و شهرسازي آورد تا براي بازار مسكن چنين صندوقي را راهاندازي كند و حالا غلامرضا سلامي، مشاور وزير راه و شهرسازي در مورد صندوق پسانداز منطقهاي صحبت ميكند و ميگويد: «به طور كلي اين صندوقهاي پسانداز منطقهاي، بر اساس پساندازهاي آن منطقه تشكيل ميشود و وامدهي نيز در همان مختصات صورت ميگيرد.
البته دولتها نيز يكسري منابع در اختيار اين صندوقها قرار ميدهند كه در بودجه گزارش ميشود. يعني براي صندوق، اعتباري در نظر گرفته ميشود كه منابع را به اندازه مورد نظر افزايش دهد. آنچه تجربه دنيا نشان ميدهد پسانداز مردم مهمترين عامل براي خانهدار شدن آنهاست. به طور كلي اين صندوقهاي پسانداز منطقهاي، بر اساس پساندازهاي آن منطقه تشكيل ميشود و وامدهي نيز در همان مختصات صورت ميگيرد. البته دولتها نيز يكسري منابع در اختيار اين صندوقها قرار ميدهند كه در بودجه گزارش ميشود. يعني براي صندوق، اعتباري در نظر گرفته ميشود كه منابع را به اندازه مورد نظر افزايش دهد.»
برنامه ویژه برای خروج مسكن از ركود
۱۳۹۵/۲/۲۵