نسخه چاپی

پژوهشگر تاریخ معاصر:

آمریكا در ایران دچار اشتباه محاسباتی شد

آمریكایی ها در ایران دچار اشتباه محاسباتی شدند و طبقه متوسط شهری كه همه جا پایگاه سرمایه داری می شد در ایران به سبب برخورداری از فرهنگ شیعی به محور انقلابی گری و مقابله با آنان تبدیل شد.

به گزارش نما به نقل از دانشجو، برنامه این هفته چوب خط با عنوان از کاپیتالیسم تا شرکت سالاری با توجه به تقارن با ایام افشاگری تاریخی امام در خصوص پذیرش لایحه ننگین کاپیتولاسیون بررسی ابعاد تاریخی این موضوع را در دستور کار قرار داد.

در همین راستا جواد منصوری محقق و پژوهشگر تاریخ معاصر که خود از مبارزین و زندانیان قبل از انقلاب بوده است، مهمان این هفته استدیوی پخش زنده برنامه چوب خط بود.

وی با اشاره به نقش این واقعه در تاریخ معاصر ایران گفت: تبعید امام و کاپیتولاسیون در تاریخ معاصر ما دو موضوع به هم پیوسته اند و تبعید شدن امام به واسطه ورودی که به این موضوع داشت، رخ داد.

منصوری یادآور شد: آمریکایی ها از سال 32 و پس از کودتا برنامه ریزی اساسی برای تحکیم سلطه خود بر ایران را آغاز کردند، بگونه ای که به گفته خودشان قصد داشتند برای همیشه بمانند، یکی از ابزارهای مورد نیاز این موضوع نیز بدست آوردن مصونیت قضایی بود.

این پژوهشگر تاریخ معاصر افزود: آنها از قبل بر دربار و دولت تسلط یافته بودند، تسلط امنیتی بر جامعه را نیز با تاسیس ساواک ایجاد کردند بگونه ای که سیا و موساد در ساواک دفتر داشتند، آخرین گام تسلط بر سیستم قضایی ایران بود تا جلوی تعرض دادگاه های ایران به آمریکایی ها به سبب عملکرد آنها گرفته شود.

این مبارز قبل از انقلاب بیان کرد: همانطور که مطلع هستید این موضوع سال 43 در قالب یادداشتی از سوی سفارت آمریکا تحویل دولت شد و وزارت خارجه وقت نیز به سبب سوابق تاریخی قبلی، تعارض با قوانین ما و امکان درخواست های مشابه از سوی دیگر کشورها این موضوع را رد کرد.

وی ادامه داد: این مسئله نهایتا به صورت لایحه به مجلس فرستاده شد و همانگونه که شنیده اید رای گیری با حالت خاصی و بصورت سه فوریتی در ساعت 10-11 شب در سکوت کامل رسانه ای صورت گرفت که 71 موافق و 64 مخالف داشت.

این پژوهشگر تاریخ معاصر تصریح کرد: چنین سبک رای دادنی در مجالس زمان شاه برای یک لایحه مورد نظر حکومت بی سابقه بوده است، زیرا نمایندگان عمدتا درباری و وابسته بودند، اما ننگ این موضوع خاص چنان ثغیل بود که حتی نیمی از چنین افرادی هم راضی نشدند به این موضوع رای مثبت دهند.

منصوری یادآور شد: آمریکا پس از 28 مرداد فقط به تسلط سیاسی بر کشور اکتفا نکرد، بر ارتش هم مسلط شد، نفت را هم تحت تسلط قرار داد، برنامه هایی اجرا کرد که کشاورزی ما را به سمت نابودی برد، صنعت را هم تضعیف کرد و به سمت مونتاژ برد و با تشکیل کنسرسیوم های مختلف بر بازار و اقتصاد کشور نیز دست انداختند که داستان ورود دهه چهل شرکت های آمریکایی در همین راستا بود.

وی با اشاره به علل وقوع انقلاب اسلامی بیان کرد: آمریکا با همه تلاش هایی که داشت در محاسبات خود برای ایران اشتباه اساسی مرتکب شد، آنها در هر کشوری که می رفتند طبقه متوسط شهری را هدف قرار داده و به پایگاه سرمایه داری آمریکایی تبدیل می کردند.

مصنوری افزود: در ایران اما طبقه متوسط شهری که برخوردار از فرهنگ شیعی بود با کمی بهبود وضع معیشتی و کسب اطلاع بیشتر در حدی که توانست بخواند، دانشگاه برود و کشورهای دیگر را ببیند، وضعیت را برنتافت و شروع به اعتراض کرد.

این پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: در اولین گام های انقلاب نه طبقه بشدت فقیر و نه طبقه مرفه و ثروتمند بلکه طبقه متوسط شهری ایران بودند که حرکت را به راه انداختند و سپس اقشار دیگر به آنها پیوستند و این موضوعی بود که آمریکایی ها فکرش را هم نمی کردند.

چوب خط برنامه ای ترکیبی با موضوع اقتصاد ایران است که در هر قسمت به موضوعات مختلفی پیرامون فرصت ها، آسیب ها و موانع پیش روی اقتصاد ایران با حضور کارشناسان، نمایندگان مجلس و مسئولان سابق و فعلی می پردازد.

۱۳۹۵/۸/۱۰

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...