نسخه چاپی

آیا نتانیاهو می‌تواند دوباره نخست وزیر شود؟

عکس خبري -آيا نتانياهو مي‌تواند دوباره نخست وزير شود؟

نتانیاهو كه فكر می كرد رقیب خود بنی گانتس را در این دوره از عرصه خارج كرده است تلاش می كرد با مانع تراشی به سمت انتخابات جدید برود اما با تأسیس احزاب جدید در آستانه حذف قرار گرفته است.

به گزارش نما، یک هفته قبل بنی گانتس، وزیر جنگ فعلی و نخست وزیر دوره ای رژیم صهیونیستی – که قرار است پس از نتانیاهو به مدت دو سال نخست وزیر رژیم صهیونیستی باشد- اعلام کرد با قرار گرفتن در کنار مخالفان دولت در کنست، به لایحه انحلال کنست رژیم صهیونیستی رأی مثبت خواهد داد. این به معنای جدا شدن عملی گانتس از نتانیاهو در کابینه فعلی و تقویت مخالفان نتانیاهو است. با این روند صهیونیست ها مجبور به برگزاری چهارمین انتخابات پارلمانی طی دو سال خواهند بود.

نگاهی به نظر سنجی های رژیم صهیونیستی

آنچه باعث شد نتانیاهو اینگونه به مانع تراشی در مسیر اجرای خواسته های بنی گانتس و همپیمانان کنونی وی در کابینه بپردازد، جایگاهی بود که وی و احزاب راستگرای هم ائتلاف با او در نظرسنجی های اخیر رژیم صهیونیستی پس از تشکیل این کابینه به دست آورده اند.

افول جایگاه لیکود و صعود راستگرایان غیر مذهبی

براساس نظرسنجی های ماه آوریل تا دو هفته قبل حزب لیکود بین ۳۰ تا ۳۴ کرسی را می توانست در انتخابات مفروض به دست آورد. این در حالی است که حزب آبی سفید به رهبری «بنی گانتس» به دلیل جدا شدن از هم پیمانان انتخابات گذشته اش یعنی احزاب «تیلم» (به رهبری موشه یعلون) و «یش آتید» (به رهبری یائیر لاپید) بین ۱۷ تا ۱۸ کرسی را می توانست به دست آورد. این تعداد کرسی گانتس با گذشت زمان کاهش یافت و به ۸ تا ۹ کرسی رسید. در حالی که تعداد کرسی های حزب «یَمینا» (به رهبری نَفتالی بِنِت) به ۲۲ کرسی افزایش پیدا کرد.

مجموع کرسی هایی که راستگرایان در این شرایط به دست می آورند بین ۶۳ تا ۶۵ کرسی بود و معنی آن این بود که راستگرایان این بار بدون آنکه به آبی سفید نیازی داشته باشند می توانند کابینه ای ائتلافی را به وجود آورند. در مقابل چپ ها و میانه هایی که تا انتخابات قبل رقیب نتانیاهو بودند به دلیل ریخته شدن کرسی هایشان به سبد راستگرایان حتی اگر با احزاب عربی کنست هم ائتلاف کنند بیش از ۵۵ کرسی به دست نخواهند آورد. در این شرایط بنی گانتس به کنار هم پیمانان انتخابات قبل خود رفت تا کنست را منحل کند اما با وجود نتایج نظرسنجی هایی که به آن اشاره شد بعید به نظر می رسد بتواند راه به جایی ببرد.

حزب جدید رقیب نتانیاهو و احتمال ورود یک شخصیت جدید

با تغییر شرایط نتانیاهو از جانب چپگرایان و میانه های رقیب خود آسوده خاطر شده بود اما تغییر در عرصه راستگرایان شرایط را به گونه ای رقم زد که او را در تنگنای سیاسی جدیدی قرار دهد.

گیدعون ساعر، رقیب هم حزبی نتانیاهو که بارها برای رسیدن به ریاست لیکود با او رقابت کرده است با خروج از لیکود و استعفا از فراکسیون لیکود در کنست، از تأسیس حزب جدیدی به نام «امید جدید» خبر داد که در انتخابات آینده حضور خواهد یافت. با تأسیس این حزب جدید ۳ نفر از اعضای کنست اعلام کردند در انتخابات بعدی در حزب ساعر حضور خواهند یافت. ساعر کسی است که طی دو سال گذشته تلاش کرد در لیکود به ریاست لیکود برسد اما با موانعی که نتانیاهو برای او به وجود آورد به شدت سرخورده شد.

این اقدام ساعر علاوه بر اینکه یک شکاف و انشقاق جدید در لیکود ایجاد کرد موجب شد جناح جدیدی در میان راستگرایان شکل گیرد که موقعیت نتانیاهو را به خطر می اندازد.

براساس نظرسنجی هایی که از هفته گذشته تا کنون در رژیم صهیونیستی انجام شده، با این انشقاق، تعداد کرسی های لیکود در انتخابات آینده به ۲۵ کرسی تنزل پیدا می کند. در مقابل راستگرایان با کسب ۸۸ کرسی اکثریت قابل توجهی را به دست خواهند آورد که طی ۱۰ سال گذشته سابقه نداشته است. شاید کسب اکثریتی با این تعداد کرسی از خوشایند باشد اما یک نکته در درون خود دارد که چندان باب مزاج نتانیاهو و حزب متبوعش لیکود نخواهد بود.

خطری که قدرت نتانیاهو را می تواند پایان دهد

اگر تعداد کرسی های لیکود را از ۸۸ کرسی نامبرده در نظرسنجی های اخیر کسر کنیم راستگرایان بدون لیکود ۶۳ کرسی را در اختیار خواهند داشت. این یعنی آنکه راستگرایان بدون آنکه به کرسی های احزاب حریدی و لیکود نیازی داشته باشند می توانند در انتخابات آینده ائتلافی را به وجود آورده، دولت تشکیل دهند. این یعنی آنکه اگر راستگرایان نتانیاهو را نخواهند قادرند بدون او کابینه را تشکیل دهند. با توجه به فرآیند مخالفتی که از دو سال قبل تا کنون در میان راستگرایان شکل گرفته ، این احتمال در حال تقویت است که راستگرایان با کنار گذاشتن نتانیاهو اقدام به تشکیل کابینه دهند. در حال حاضر آویگدور لیبرمن، نفتالی بنت و گیدعون ساعر کاملاً مخالف نتانیاهو، خواستار دولتی بدون او هستند.

آنچه در این اینجا جایگا نتانیاهو را به خطر انداخته، نفرتی است که او از خود میان شخصیت های سیاسی باقی گذاشته است. در میان مخالفان کابینه نتانیاهو موشه یعلون یک راستگرای عضو سابق لیکود است که به دلیل اختلاف شدیدی که با نتانیاهو پیدا کرد از لیکود جدا شد. یَئیر لَپید نیز زمانی وزیر کابینه نتانیاهو بود و با او کار می کرد اما مواضع یکجانبه گرایانه نتانیاهو موجب جدایی او از جناح نتانیاهو و قرار گرفتن در رأس اپوزیسیون کابینه شد. بنی گانتس و گابی اشکنازی در حزب آبی سفید نیز زمانی با نتانیاهو در عرصه سیاسی کار کرده اند آنها نیز با دلیل نوع عملکرد نتانیاهو از او جدا شده اند.

حالا بعید نیست که این شخصیت ها که سابقا همگی در جناح راست قرار داشته اند با احساس اینکه نتانیاهو در حال حذف است به کنار راستگرایان کنونی بیایند و نتانیاهو را از عرصه سیاسی حذف کنند.
منبع: تسنیم

۱۳۹۹/۹/۲۵

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...