به گزارش نما ، «جلیل کوهپایهزاده» رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران و عضو ستاد مقابله با کرونای استان تهران، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در مورد آخرین اخبار تولید واکسن رازی کوپارس بیان کرد: واکسن رازی در حال حاضر در مرحلهی دوم مداخلات انسانی قرار دارد که در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد نفرات مورد نیاز که حدود ۵۰۰ نفر بودند، در مرحلهی دوم واکسینه شدند.
وی ادامه داد: پیشبینی میشود تا اواخر تیرماه این مرحله به پایان برسد، اگر این اتفاق بیفتد، طبق تحلیلهایی که از نتایج به دست میآید برای ۱۵۰ نفر از این ۵۰۰ نفری که در این مرحله هستند، یک تحلیل میانی انجام میشود که اگر این تحلیل پاسخ قابل اعتنا و قابل قبولی از نظر علمی داشته باشد، انشاالله با مجوز سازمان غذا دارو فاز سه زودتر شروع شود.
کوهپایه زاده افزود: همچنین بعد از آن هم فاز اضطراری با جمعیت بیشتر ادامه پیدا خواهد کرد تا به تولید انبوه واکسن برسیم.
وی با اشاره به اینکه در فازهای جلوتر محدودیتها کمتر خواهد شد و برخی بیماران هم میتوانند در مطالعه شرکت کنند، بیان کرد: برای مراحل این مطالعه محدودیتهای خاصی در نظر گرفته شده است، در فاز یک محدودیت خیلی بالا است، در فاز دو محدودیت کمتر میشود و شرایط در فاز سوم تقریبا شبیه به جامعه خواهد شد که نهایتا هم باید واکسن به تمام جامعه تزریق شود.
کوهپایه زاه افزود: البته اینها برای افراد بالای ۱۸ سال است، چون افراد زیر ۱۸ سال یک مداخله و بررسیهای خاص دیگر نیاز دارد، اما به طور مثال یک فرد دیابتی در فاز یک نمیتواند مورد تزریق قرار گیرد و در فاز دو و سوم بسته به نوع دیابت فرد تزریق انجام میشود.
وی گفت: در واقع هر چه به مراحل پایانی نزدیکتر میشویم تزریق روی جامعه عامتری انجام میشود، اما این مطالعه روی بیماران خاص و نادر انجام نمیشود چون آنها شرایط خاص خودشان را دارند، افرادی با ایمنیهای خاص هستند و بعضی از آنها اصلا شاید نباید واکسنی تزریق کنند، طبیعتاً این واکسنها را برای جمعیت عام جوامع درست میکنند، اما با ملاحظاتی در بیماران خاص هم، قابل استفاده خواهد بود.
کوهپایه زاده در رابطه با واکسینه کردن کودکان، ادامه داد: رازی برای واکسیناسیون کودکان حتما برنامه خواهد داشت، البته برکت هم همینطور است، اما فعلا بالای ۱۸ سالهها اولویت اول هستند و واکسن سازهای ایرانی حتما برای آن برنامه خواهند داشت.
وی در مورد صحبتهایی از ابهام در فازهای مطالعاتی واکسنهای داخلی گفت: هر کدام از فازها ملاحظات اخلاقی دارد، مثل یک پرونده پزشکی که اطلاعات آن محرمانه است، ما در کل باید به دنبال یک واکسن کم عارضه با اثر بالا باشیم که واکسن برکت با اثر بالای ۹۳ درصد و رازی با نتیجه موفق در فاز یک جلو رفته است و هیچکدام عارضه برگشت پذیر نداشته است.
کوهپایهزاده افزود: واکسنهای ایرانی نه تنها از واکسنهای خارجی کمتر نیست، بلکه در بسیاری از مواقع با واکسنهای درجه یک دنیا رقابت میکند.
ایلنا