به گزارش نما به نقل از فارس، شهرهای ترکیه در 10 روز گذشته شاهد تظاهرات گسترده اعتراض آمیز مردمی علیه سیاستهای آنکارا بوده است، در این تظاهرات بنا به اذعان رسانههای غربی نزدیک به دو هزار نفر بازداشت شدهاند و دهها نفر نیز در درگیری با پلیس زخمی و حتی کشته شدهاند. اعتراض به قطع درختان در میدان «تقسیم» استانبول بهانهای بود تا مردم به خیابانها بریزند. رخدادهای اگر چه به بهانه تبدیل یک پارک به مرکز خرید بوده، ولی ریشه در مسائل عمیق تری دارد و مسلما دارای پیامدهایی گوناگونی در بعد داخلی، منطقهای و بینالمللی است. اکنون نیز این درگیریها به شهرهای ازمیر، آنکارا، آنتالیا و قونیه هم کشیده شده است.
در این شرایط رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه پس از پایان سفر به 3 کشور آفریقایی نیمه شب به کشورش بازگشت و در جمع هزاران تن از هواداران خود در ساعت دو ونیم بامداد سخنرانی کرد.
در این خصوص خبرگزاری آناتولی نوشت، اردوغان ضمن انتقاد از رویکرد رسانه های غربی در خصوص ناآرامی های اخیر در ترکیه گفت:« بسیار ی از رسانه های بین المللی و چند رسانه داخلی، بر اساس سفارش های کلان قیمت درباره اوضاع داخلی ترکیه تحلیل ها و اخبار بی ربطی منتشر کرده اند که اهداف سیاسی و اقتصادی ویژهای پشت آن پنهان است. من صراحتا اعلام می کنم؛ کم نیستند شمار کشورهایی که از افزایش قدرت اقتصادی و سیاسی ترکیه نگران هستند و می خواهند بر سر راه رشد و پیشرفت ما مانع ایجاد کنند. از سویی دیگر برخی بانک های بزرگ، دارای لابی های ویژه ای هستند که می خواهند از ما انتقام بگیرند.
وی افزود: «آنان از تلاش های مهم و تصمیم گیری های قاطعانه ما برای ممانعت از افزایش سود تسهیلات بانکی به شدت خشمگین هستند و به همین خاطر سرمایه ها و روابط پنهانی خود را برای تحریک مردم به کار گرفتند.»
نخست وزیر ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه در ادامه، ناآرامی های ترکیه را با مذاکرات صلح نیز مرتبط دانسته و گفت:« از همان روزی که برای گفتگو با پ.ک.ک و تلاش برای استقرار صلح وارد میدان شدیم، به خوبی می دانستیم که مخالفین صلح و صاحبان رانت های بزرگ، ما را آسوده نمی گذارند و برای ایجاد مانع و مشکل، از همه فرصت ها و امکانات استفاده خواهند کرد و امروز شاهد آن هستیم که مخالفین صلح تلاش می کنند تا با برافروختن آتش اعتراضات، مذاکرات را نیز به سوی بن بست سوق دهند اما مطمئن باشید در این زمینه هیچ موفقیتی به دست نمی آورند.»
در این زمینه علی مهدیان در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس در خصوص ناآرامی های اخیر ترکیه می گوید: ظاهرا منشاء این ناآرامیها از میدان تقسیم ترکیه آغاز شده است، اما مسئله این است که اردوغان و حزب عدالت و توسعه دچار دیکتاتوری اکثریت شده است.
وی افزود: حزب عدالت و توسعه با داشتن اکثریت پارلمان ترکیه این تصور و رفتار را داد که حاکمیت مطلق است و با این دیدگاه گروههای دیگر را نادیده گرفت که در نهایت نیز منجر به نا آرامی و اعتراض شد.
کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان این که با حضور اردوغان در این حزب روحیه دیکتاتوری افزون شده است گفت: رئیس جمهوری ترکیه و معاون اردوغان در پی این ناآرامیها به نوعی از مردم عذر خواهی کردند، اما اردوغان که در تونس به سر می برد این نا آرامیها را به عنوان اعتراض مردن نپذیرفت.
وی عنوان کرد: اردوغان دیروز هم در فرودگاه و در بدو ورود به کشورش این افراد را آشوب طلب و تروریست خطاب کرده است.
مهدیان در خصوص آخرین اظهارات اردوغان که بانکها و گروههای مخالف مذاکره با پ.ک.ک را مسئول آشوب ها معرفی کرده است تصریح کرد: این حرف ها بهانه است. بخشی از مخالفان کردها و علوی ها هستند که جمعیت قابل توجهی را تشکیل می دهند.
وی افزود: زمان آتاتورک و لائیک ها هم که دم از جدایی دین از سیاست زده می شد سنی ها که یک سوم جمعیت ترکیه را تشکیل می دهند حکومت را در دست داشتند.
کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: زمانی که اردوغان از امپراطوری عثمانی سخن میگوید دوران ستم به علویان را یادآوری میکند.
وی با اشاره به بحران سوریه عنوان کرد: 67 درصد مردم ترکیه از حزب عدالت و توسعه حمایت میکنند اما از رقم، 32 درصد از سیاستهای اردوغان در قبال سوریه حمایت کردهاند. این نیز نشان از نگرانی بخشی از مردم ترکیه در خصوص سیاستهای ترکیه در قبال سوریه هستند.
اردوغان دچار دیكتاتوری اكثریت شده است
كارشناس مسائل خاورمیانه گفت: حزب عدالت و توسعه با داشتن اكثریت پارلمان تركیه این تصور و رفتار را كرد كه حاكمیت مطلق است و با این دیدگاه گروههای دیگر را نادیده گرفت.
۱۳۹۲/۳/۱۸