نسخه چاپی

تفاوت سوگند رؤسای‌ جمهور ایران و آمریكا

رؤسای جمهور در آمریكا، روسیه و ایران در مراسمات تحلیف، به شكل‌های متفاوتی سوگند می‌خورند.

به گزارش نما به نقل از تسنیم، امروزه در کشورهای مختلف دنیا رؤسای جمهور پس از اینکه توسط مردم خود انتخاب می‌شوند، مراسمی را تحت عنوان "تحلیف" یا سوگند برگزار می‌کنند؛ مراسمی که در هر گوشه از جهان با آداب و رسوم خاص خود برگزار می‌شود و در آن مهمان‌های مختلفی با حضور در این مراسم به رئیس جمهور جدید تبریک می‌گویند.

رئیس جمهور جدید هر کشوری نیز در مراسم تحلیف خود با دست گذاشتن بر قانون اساسی یا کتاب مقدس کشورش سوگند یاد می‌کند که در جهت تحقق خواسته‌های ملتش گام بردارد.

** تحلیف در آمریکا

در کشور آمریکا مراسم تحلیف روسای جمهور طبق سنت در مقابل ساختمان کنگره در واشنگتن برگزار می‌شود و در این مراسم مردم عادی نیز حق شرکت در مراسم را دارند. رئیس‌جمهور آمریکا به منزله رئیس‌ قوه مجریه با رأی مردم انتخاب و پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در هر 4 سال، براساس متمم قانون اساسی در 20 ژانویه در مقابل رئیس قضات دیوان عالی آمریکا سوگند یاد می‌کند.

البته مراسم تحلیف رئیس جمهور فعلی آمریکا باراک اوباما با سایر رؤسای جمهور این کشور، کمی تفاوت داشت.

به دلیل تقارن 20 ژانویه با روز یک شنبه و تعطیلی ادارات این کشور، ابتدا اوباما به شکل خصوصی در گوشه‌ای از کاخ سفید موسوم به "اتاق آبی" سوگند ریاست جمهوری را ادا کرد و مراسم اصلی فردای آن روز یعنی دوشنبه با حضور مردم در مقابل کنگره برگزار شد. همچنین در ادامه این مراسم چندین روز مراسم شام، مهمانی و پذیرایی برگزار شد و مراسم گوناگون تحلیف با انجام مراسم دعا در صبح روز 21 ژانویه، در کلیسای ملی واشنگتن به پایان رسید و پس از آن کار دولت جدید به صورت جدی آغاز شد.


رؤسای جمهور آمریکا طبق سنت این کشور برای سوگند خوردن، از انجیل استفاده می‌کنند ولی این کار (سوگند خوردن در مقابل انجیل) در قانون اساسی آمریکا تصریح نشده است.

***متن سوگند رئیس جمهور آمریکا

"من سوگند یاد می‌کنم (یا شهادت می‌دهم) که صادقانه به اجرای مسئولیت‌های ریاست جمهوری ایالات متحده خواهم پرداخت و تمام توانایی خود را در حراست، حفظ و دفاع از قانون اساسی ایالات متحده مصروف خواهم داشت."


** تحلیف در فدراسیون روسیه

مراسم تحلیف رؤسای جمهور در روسیه کمی متفاوت‌تر از آمریکا ولی با همان شکل و شمایل برگزار می‌شود. این مراسم معمولاً 30 روز بعد از اعلام نتایج رسمی انتخابات ریاست جمهوری توسط کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه برگزار می‌شود و افراد مختلفی از جمله اعضای شورای فدراسیون روسیه، معاونان دومای روسیه، قضات دادگاه قانون اساسی، روسای هیئت‌های دی‍‍‍‍‍‍‍‍پلماتیک و نمایندگانی از دولت فدراسیون روسیه و مقام‌های دی‍پلماتیک شرکت می‌کنند.

مراسم تحلیف رؤسای جمهور روسیه از سال 2008 در کاخ بزرگ کرملین برگزار می‌شود و ارتش ریاست جمهوری و گارد ریاست جمهوری اقدام به برگزاری یک رژه می‌کنند. همچنین رئیس جمهور روسیه با دست گذاردن بر روی قانون اساسی روسیه سوگند می‌خورد.

*** متن سوگند رئیس‌جمهور روسیه

"من قسم می‌خورم که در مقام رئیس جمهوری فدراسیون روسیه به دفاع و حمایت از حقوق و آزادی شهروندان روسیه بپردازم و به قانون اساسی روسیه، تمامیت ارضی و استقلال و امنیت روسیه احترام بگذارم."

** تحلیف در ونزوئلا

مراسم تحلیف در اکثر کشورهای آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا در مجلس قانون‌گذاری با حضور رؤسای جمهور و مقامات بلندپایه دیگر کشورها برگزار می‌شود و رئیس جمهور جدید با در دست گرفتن قانون اساسی در مقابل رئیس مجلس سوگند یاد می‌کند. در این مراسم مردم عادی نیز می‌توانند حضور داشته باشند.


*** تحلیف در جمهوری اسلامی ایران

اما مراسم تحلیف در ایران کمی متفاوت‌‌تر از سایر کشورها برگزار می‌شود و جنبه مقدس‌تری نسبت به سایر کشورها دارد. رئیس جمهور جدید در ایران پیش از برگزاری مراسم تحلیف باید حکم خود را از عالی ترین مقام کشور دریافت کند. به این مراسم "تنفیذ" گفته می‌شود که یک روز قبل از برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید با حضور در محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار و طبق اصل 110 قانون اساسی، حکم ریاست جمهوری به امضای ایشان رسیده و روز بعد، مراسم سوگند در نهاد قانون‌گذاری کشور برگزار می‌شود.

مراسم تنفیذ به این گونه برگزار می‌شود که رئیس‌جمهور سخنرانی کوتاهی کرده و بعد مقام معظم رهبری حکم ریاست جمهوری رئیس جمهور منتخب را تنفیذ، و رئیس‌جمهور جدید از این جایگاه به سخنرانی پرداخته و در پایان نیز مقام معظم رهبری سخنرانی می‌کنند.


مراسم تحلیف در ایران با وجود اینکه ظاهری شبیه به مراسم در سایر کشورها است و در آن مقامات بلندپایه کشورهای مختلف شرکت می‌کنند اما در موضوعاتی مانند محل برگزاری مراسم، کتابی و متنی که رؤسای جمهور به آن سوگند می‌خورند، تفاوت‌ دارد.

براساس قانون، مراسم تنفیذ در ایران در هر دوره، روز 12 مردادماه برگزار و معمولاً یک روز بعد مراسم تحلیف رئیس جمهور یا همان مراسم سوگند، در مجلس و با حضور نمایندگان، رؤسای قوای مقننه و قضائیه برگزار می‌‌شود.

*** متن سوگند رئیس جمهور ایران

بسم الله الرحمن الرحیم

"من به عنوان رئیس جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیت‌هایی که برعهده گرفته‌ام به کارگیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور, ترویج دین واخلاق, پشتیبانی ازحق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است حمایت کنم. در حراست از مرزها و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزم و با استعانت از خداوند و پیروی از پیامبر اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام قدرتی را که ملت به عنوان امانتی مقدس به من سپرده است همچون امینی پارسا و فداکار نگاهدار باشم و آن را به منتخب ملت پس از خود بسپارم‏‏."

34 سال است که در کشور ما مراسم تنفیذ و تحلیف رؤسای جمهوری برگزار می‌شود و تاکنون 6 تن از روسای جمهور حکم ریاست جمهوری خود را از سوی رهبر انقلاب دریافت کرده‌ و پس از آن در مجلس شورای اسلامی سوگند یاد کرده‌اند.

ابوالحسن بنی‌صدر نخستین رئیس جمهوری بود که در ایران برای وی مراسم تحلیف برگزار شد و پس از وی محمدعلی رجایی، آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، آیت‌الله علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، حجت‌الاسلام سید محمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد روسای جمهوری بودند که در نهاد قانون‌گذاری کشور سوگند یاد کردند، فردا نیز قرار است که مراسم تحلیف حجت‌الاسلام حسن روحانی به عنوان هفتمین رئیس جمهور کشور در مجلس شورای اسلامی برگزار و سکان اجرایی کشور برای 4 سال دیگر به روحانی برسد.

۱۳۹۲/۵/۱۲

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...