به گزارش نما ، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در جلسه علنی امروز مجلس در ارائه گزارشی از برنامههای این وزارتخانه جهت تحقق اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی در سخنانی گفت: موضوع روغن یکی از مواردی است که همواره مورد توجه مسئولان و متخصصان وزارت جهاد کشاورزی بوده و لازم است که در راستای تحقق اهداف سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به آن توجه ویژه شود.
وی افزود: در دنیا و در دهههای اخیر تولید کلزا برای تولید روغن کمک کرده به طوری که در هند نیز شاهدیم که با راهاندازی انقلاب زرد، این کشور توانست به خودکفایی در تولید کلزا و سپس روغن برسد.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: به طور قطع نقدهایی به طرحها و برنامههایی که برای اقتصاد مقاومتی پیشبینی شده، وجود دارد اما بنده و همکارانم با کمال میل پذیرای نقدهایی که به آن وارد است، هستیم.
حجتی در ادامه به موقعیت جغرافیایی و وضعیت آب و هوای کشور برای تولید محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: ما دارای کشوری خشک و کویری هستیم که بحران آب نیز داریم. اما برنامههای این وزارتخانه در چارچوب همین موقعیت آب و هوایی تهیه شده و این برنامهها را کارشناسان، متخصصان و اهل فن تهیه کردهاند که اجرای این برنامهها نیازمند الزاماتی است.
وی تأکید کرد: در سال 93 قصد داریم در رابطه با تولید مواد غذایی و خوداتکایی به تولید داخل در این رابطه، بتوانیم در چارچوب سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و در یک افق 10 ساله نیازهای کشور را تأمین کنیم. البته در رابطه با روغن نیازها متفاوت است که این نیازها نیز در نظر گرفته شده است.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه اظهار داشت: در سال گذشته حدود 13 میلیون تن مواد غذایی وارد کشور کردهایم که قصد داریم با حمایتهای همهجانبه در یک دوره 5 ساله این میزان را به 7 میلیون تن رسانده و در یک دوره 10 ساله نیز این رقم به 3 میلیون تن کاهش دادیم. به طور قطع در فاصله کاهش 7 تا 3 میلیون تنی، واردات تراز تجاری موادغذایی نیز ارتقا یافته و تولید ملی نیز رونق خواهد گرفت.
لاریجانی که ریاست جلسه را بر عهده داشت از حجتی تشکر کرد اما از او خواست که در مورد سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که به بخش کشاورزی و تأمین موادغذایی مربوط میشود، توضیحات کاملتری ارائه کند و گفت که 2 بند از سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی یعنی افزایش تولید داخلی نهادهها و کالاهای اساسی و اولویت به تولید و دیگری نیز تأمین امنیت غذایی به وزارت جهاد کشاورزی مربوط است که لازم است به آن توجه شود.
وی افزود: اینکه ما نگاه بروننگر در تولید داشته باشیم در کل حرف درستی است اما در مسئله کشاورزی، یعنی هم دامداری و هم محصولات زراعی، این سیاستها تبصرهای دارد که ما در محصولات استراتژیک باید تا جایی که میتوانیم خودکفا شویم لذا به همین جهت است که مجلس از وزارت کشاورزی در بحث بودجه و امور دیگر دفاع و حمایت میکند تا در محصولات اساسی مورد نیاز مردم به خودکفایی برسیم.
رئیس مجلس تصریح کرد: اولین مسئله این است که شما باید برای این کار برنامه داشته باشید. در سخنان مقام معظم رهبری بر موضوع زمانبندی برای برنامههای پیشبینی شده، تأکید شده است. سوال بنده از شما به عنوان وزیر کشاورزی این است که شما زمانبندی تحقق برنامههایی که عنوان کردید را چگونه میبینید و این برنامهریزی چه الزاماتی نیاز دارد. ما میخواهیم این برنامهها را عملیاتیتر عنوان کنیم.
لاریجانی در ادامه به آسیبپذیری بخش کشاورزی در اجرای فاز اول هدفمندی یارانهها و دغدغه نمایندگان مردم در خانه ملت از آن اشاره کرد و افزود: هدفمندی یارانهها که اجرا میشود، بخش کشاورزی آسیبپذیر است و بخش کشاورزی به دلیل خصوصیتهایی که دارد باید مورد حمایتهای ترجیحی قرار گیرد که شما عدم رقابت با بخشهای رقابتی را عنوان کردید. ما نگرانی داریم که افزایش قیمت حاملهای انرژی به بخش کشاورزی لطمه وارد کند، بنابراین باید تمهیدات ترجیحی برای آنها قائل شد که سوال بنده این است که آیا شما در دولت تمهیدات ترجیحی را برای بخش کشاورزی در نظر گرفتهاید که در زمان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها، لطمهای به بخش کشاورزی و کشاورزان عزیز وارد نشود؟
همچنین در ادامه محمود حجتی در پاسخ به سوال رئیس مجلس گفت: در مورد بحث اول رئیس مجلس، 5 برنامه را در رابطه با اقتصاد مقاومتی در نظر گرفتهایم که از این برنامهها طرحهای کلی استخراج میشود.
وی در ادامه به عناوین برنامهها اشاره کرد و افزود: این برنامهها عبارتند از ارتقا بهرهوری و تولید محصولات راهبردی، برنامه ارتقا بهرهوری و افزایش تولید نهادههای بخش کشاورزی، برنامه ذخایر راهبردی محصولات کشاورزی، برنامه توسعه صادرات موادغذایی و محصولات کشاورزی، برنامه استفاده از منابع تولید خارجی در چارچوب کشتهای فراسرزمینی است.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: به طور قطع در چارچوب این برنامهها طرحهایی را خواهیم داشت که در رابطه با برنج، گندم، ذرت و گوشت قرمز و سفید و شیر برنامههایی داریم و تعدادی از این برنامهها به صورت مقدماتی تهیه شده است.
حجتی در ادامه اظهار داشت: در رابطه با گندم این امکان وجود دارد که اگر الزاماتی که گفتم فراهم شود و میتوانیم سطوح تولید را در این زمینه در نظر بگیریم.
وی ادامه داد: با کمال تأسف عرض میکنم که از منابع استحصال شده در بخش فاز دوم هدفمندی یارانهها تا جایی که بنده اطلاع دارم و گزارشها نیز از آن حکایت دارد، رقمی به بخش کشاورزی جهت حمایت و پشتیبانی اختصاص نیافته است زیرا منابعی برای آن وجود ندارد و آنچه که تأمین میشود، به هزینه میرسد اما به ما قول دادهاند که اگر در زمینه ثبتنام یارانهها صرفهجویی صورت گیرد، بخشی از آن را به ما میدهند زیرا در تبصره 21 نیز به صورت یک بند عمومی به تولید نیز توجه شده است که ما نیز بخشی از تولید هستیم.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه به استفاده از تجهیزات نوین کشاورزی در راستای کاهش مصرف سوخت ماشینآلات اشاره کرد و گفت: لازم است که در رابطه با محصولات کشاورزی، ادوات جدید را وارد عرصهها و محصولات کنیم. یکی از عواملی که میتواند در تولید بهینه محصولات کشاورزی به ما کمک کند، مصرف بهینه سوخت در ماشینآلات کشاورزی است که در این زمینه به آن توجه شده است.
حجتی در همین زمینه تصریح کرد: باید بتوانیم بسیاری از ابنیهای که مصرف سوخت بالایی دارند، با تسهیلات قرضالحسنه و نرخهای پایین که به آنها ارائه میدهیم آنها را بازسازی و ایمنسازی کرده تا کاهش مصرف سوخت داشته باشند.
وی در ادامه به سوالات تعدادی از نمایندگان در خصوص افزایش قیمت در کود شیمیایی و کود فسفات اشاره کرد و گفت: کود شیمیایی در زمان وزارت بنده افزایش پیدا نکرده است. در 2 سال گذشته متأسفانه کود اوره که تولید داخلی هم دارد، حدود 4 میلیون تن تولید شد به طوری که نیاز ما در سال گذشته 2/5 میلیون تن بوده است. بیش از 400 درصد در سال گذشته توسط پتروشیمیها ارزشگذاری و قیمتگذاری شده است.
وزیر جهاد کشاورزی در همین زمینه افزود: از زمانی که بنده مسئولیت وزارت جهاد کشاورزی را بر عهده گرفتهام از بهمنماه سال گذشته سعی کردهایم که افزایش قیمت کود اوره را که به ناحق افزایش یافته و گران شده را کاهش دهیم که در این زمینه مصوبهای به کمیسیون اقتصادی دولت فرستادهایم که این محصول گران نشود اما هنوز به ما پیشفاکتور برای سال 93 ارائه نکردهاند.
حجتی ادامه داد: در زمینه افزایش قیمت در کود فسفات نیز مطلع شدیم که توسط شرکتهای واسطهای نفت یک کشتی کود فسفات وارد کشور کرده بودند که به دلیل پرداخت نشدن ارز آن این محصول کلوخه شد و در بندر ماند اما ما سعی کردیم که این کود را به کشاورزان برسانیم.
وی در پایان در خصوص افزایش قیمت در شیر و محصولات لبنی با توجه به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها خاطرنشان کرد: ما در این وزارتخانه سعی کردهایم که حمایتهای لازم را از تولیدکنندگان به منظور تولید محصولات و نیز آسیبپذیری کمتر در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها داشته باشیم اما برخی مسائل در تولید محصولات لبنی و به خصوص شیر اجتنابناپذیر است که باید اگر فشاری به مصرفکننده وارد میشود، با تمهیدات لازم از مصرفکننده نیز حمایت شود.
درخواست وزیر كشاورزی برای رفع آسیب ها چه بود؟
وزیر جهاد كشاورزی به آسیبپذیری بخش كشاورزی در راستای اجرای فاز دوم قانونی هدفمندی یارانهها اشاره كرد و گفت: افزایش قیمت در محصولات لبنی در اجرای این قانون اجتنابناپذیر است كه سعی كردهایم از تولید نیز حمایت كنیم.
۱۳۹۳/۱/۲۰